Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на апартамент от съсобственици

19.06.2020 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте! Планираме продажба на имот в София, който е с 4-ма собственици. Двама от тях са в чужбина и ще се приберат само за изповядването на сделката, което означава, че преди това всеки от нас трябва да набави всички необходими документи, за да не се окаже в последния момент, че ни липсва документ и няма време да го набавим.
Става дума за наследствен имот, за който имаме нотариален акт, данъчна оценка и скица. Може ли някой да изброи всички необходими документи за изповядване на продажбата? Интересуват ме всякакви възможни декларации за задължения, документи за семейно положение (ако наследството е придобито по време на брак, значи ли че трябва и съпругът ми да даде писмено съгласието си за продажба на имота и трябва ли да носим и акт за брак?)
Ако стигнем до продажба, купувачът как превежда сумата - на всеки собственик съответния дял по лична сметка или сумата минава през брокер, който я разпределя на всеки, или се изготвят предварително 4 договора с точните суми? Благодаря!

									Александра Стоянова

Александра Стоянова

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

19.06.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Стоянова,

след като се касае за продажба на имот и то от четирима съсобственици, съветът ми е да се консултирате с адвокат, който да прегледа документите, с които разполагате. Вероятно ще са необходими и удостоверения за наследници, удостоверения по чл. 87, ал. 6 ДОПК, ако купувачът ще сключва договор за банков кредит, удостоверения за липса на вещни тежести за 10 години назад - пак при плащане на цената с банков кредит и пр.
Относно плащането на сумата - в нотариалния акт по правило се упоменава кой съсобственик каква сума получава от продажната цена по негова банкова сметка, като съветът ми е да не посочвате номера на банкови сметки в акта.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.06.2020

Отговор: Здравейте госпожо Стоянова!
При продажба на наследствен имот задължително трябва предварително да бъдат подготвени: удостоверение за наследници на общата наследодателка, данъчна оценка, скица на имота, нотариален акт за собственост на общата наследодателка.
По отношение на съпрузи на наследилите - те не присъстват, защото те нищо не получават, съгласно изискванията на СК.
Задължително трябва да са платени данъчните задължения за имота и личните на всеки един от наследяващите, тъй като пред Нотариус попълвате декларация, че нямате задължения.
Що се отнася до заплащането - предварително се уговаряте с купувача по една банкова сметка, или на всеки по различна банкова сметка ще бъде направен превода, или по сметката на Нотариуса и след изповядването на сделката той привежда парите. Има варианти.
И да, всеки от четиримата сънаследници получава толкова пари, съобразно дела си / квотата на идеална част от общото/.
Възможно е, ако купувачът не разполага с цялата сума, която следва да Ви бъде заплатена да сключите предварителен договор, поради което добре е да бъдете представлявани от адвокат.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.06.2020

Отговор: Необходмите документи, ще са: Нотариален акт на наследодателя; Ако имотът е бил собственост на съпрузи - акт за брак; Удостоверения за наследници и на двамата; Схема/скица; Данъчна оценка. Ако имотът е жилищен, то всеки от съпрузите на наследниците ще трябва да подпише декларация, че имотът не е семейно жилище и е съгласен да се продава. Ако съответният наследникът или съпругът му, има друго жилище, такава декларация не е необходима. Има още няколко декларации, които се подписват лично от всеки от продавачите - декларация по чл.264 от ДОПК, декларация за семейно положение, декларация по ЗМИП. Те се подписват на място пред нотариуса, в деня на сделката. Ако имотът ще се плати с кредит от купувача, всеки от продавачите трябва да се снабди и с удостоверение по чл.87 от ДОПК за лиспа на задължения към държавата - искат ги от кредитиращата банка. Продажната цена може да бъде платена, както по сметка на всеки от продавачите, според дяловете им, така и по сметка само на единия, за което другите декларират съглсието си. Пари и плащания за имота не минават през брокери, освен комисионната му и евентуално, стоп-капаро за имота. Предварителният договор е един, за целия имот. Подписва се от всички продавачи. Ако не могат да присъстват, следва да упълномощят лице, което да ги поредставлява, като изрично има право да подписва предварителен договор. Не е необходима нотариална заверка на това пълномощно.


За контакти

											Александра Стоянова

Александра Стоянова

22.06.2020

Коментар: Много благодаря за всичките отговори и разяснения! Ще ми бъдат много полезни!
Поздрави!За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на апартамент с паркомясто Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покупко продажба на имот Аз като физическо лице съм Подписал с фирмата Инвеститор Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто в начален етап от... Последен отговор - 1.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на къща построена с право на строеж през 1987год Здравейте!Случаят е много сложен!За това Ви моля за съдействие!През 1987год родители дават право на строеж на 1 син да построи в общ двор къща 48кв,като... Последен отговор - 13.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Преупълномощаване на агенция ( прехвърляне права)-рискове? Здравейте, Продавам 2 мои поземлени имота по нотариален акт и три на баща ми като наследник на дядо ми в едно и също землище. Иска да ги купи агенция за... Последен отговор - 2.12.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Продажба на имоти след три години от покупката Здравейте Искам да продам апартамент с паркомясто които съм закупил преди 4 /четири/ години. Съгласно ЗДДФЛ - Чл. 13. (1) не са облагаеми: 1. доходите,... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив