Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на апартамент от съсобственици

19.06.2020 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте! Планираме продажба на имот в София, който е с 4-ма собственици. Двама от тях са в чужбина и ще се приберат само за изповядването на сделката, което означава, че преди това всеки от нас трябва да набави всички необходими документи, за да не се окаже в последния момент, че ни липсва документ и няма време да го набавим.
Става дума за наследствен имот, за който имаме нотариален акт, данъчна оценка и скица. Може ли някой да изброи всички необходими документи за изповядване на продажбата? Интересуват ме всякакви възможни декларации за задължения, документи за семейно положение (ако наследството е придобито по време на брак, значи ли че трябва и съпругът ми да даде писмено съгласието си за продажба на имота и трябва ли да носим и акт за брак?)
Ако стигнем до продажба, купувачът как превежда сумата - на всеки собственик съответния дял по лична сметка или сумата минава през брокер, който я разпределя на всеки, или се изготвят предварително 4 договора с точните суми? Благодаря!

									Александра Стоянова

Александра Стоянова

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

19.06.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Стоянова,

след като се касае за продажба на имот и то от четирима съсобственици, съветът ми е да се консултирате с адвокат, който да прегледа документите, с които разполагате. Вероятно ще са необходими и удостоверения за наследници, удостоверения по чл. 87, ал. 6 ДОПК, ако купувачът ще сключва договор за банков кредит, удостоверения за липса на вещни тежести за 10 години назад - пак при плащане на цената с банков кредит и пр.
Относно плащането на сумата - в нотариалния акт по правило се упоменава кой съсобственик каква сума получава от продажната цена по негова банкова сметка, като съветът ми е да не посочвате номера на банкови сметки в акта.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.06.2020

Отговор: Здравейте госпожо Стоянова!
При продажба на наследствен имот задължително трябва предварително да бъдат подготвени: удостоверение за наследници на общата наследодателка, данъчна оценка, скица на имота, нотариален акт за собственост на общата наследодателка.
По отношение на съпрузи на наследилите - те не присъстват, защото те нищо не получават, съгласно изискванията на СК.
Задължително трябва да са платени данъчните задължения за имота и личните на всеки един от наследяващите, тъй като пред Нотариус попълвате декларация, че нямате задължения.
Що се отнася до заплащането - предварително се уговаряте с купувача по една банкова сметка, или на всеки по различна банкова сметка ще бъде направен превода, или по сметката на Нотариуса и след изповядването на сделката той привежда парите. Има варианти.
И да, всеки от четиримата сънаследници получава толкова пари, съобразно дела си / квотата на идеална част от общото/.
Възможно е, ако купувачът не разполага с цялата сума, която следва да Ви бъде заплатена да сключите предварителен договор, поради което добре е да бъдете представлявани от адвокат.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.06.2020

Отговор: Необходмите документи, ще са: Нотариален акт на наследодателя; Ако имотът е бил собственост на съпрузи - акт за брак; Удостоверения за наследници и на двамата; Схема/скица; Данъчна оценка. Ако имотът е жилищен, то всеки от съпрузите на наследниците ще трябва да подпише декларация, че имотът не е семейно жилище и е съгласен да се продава. Ако съответният наследникът или съпругът му, има друго жилище, такава декларация не е необходима. Има още няколко декларации, които се подписват лично от всеки от продавачите - декларация по чл.264 от ДОПК, декларация за семейно положение, декларация по ЗМИП. Те се подписват на място пред нотариуса, в деня на сделката. Ако имотът ще се плати с кредит от купувача, всеки от продавачите трябва да се снабди и с удостоверение по чл.87 от ДОПК за лиспа на задължения към държавата - искат ги от кредитиращата банка. Продажната цена може да бъде платена, както по сметка на всеки от продавачите, според дяловете им, така и по сметка само на единия, за което другите декларират съглсието си. Пари и плащания за имота не минават през брокери, освен комисионната му и евентуално, стоп-капаро за имота. Предварителният договор е един, за целия имот. Подписва се от всички продавачи. Ако не могат да присъстват, следва да упълномощят лице, което да ги поредставлява, като изрично има право да подписва предварителен договор. Не е необходима нотариална заверка на това пълномощно.


За контакти

											Александра Стоянова

Александра Стоянова

22.06.2020

Коментар: Много благодаря за всичките отговори и разяснения! Ще ми бъдат много полезни!
Поздрави!За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

продажба имот с променено предназначение от таван в жилище Здравейте, таванско помещение, което е прилежащо към апартамент с идеални части от земя е със сменено предназначение в жилище и ще бъде продавано. При... Последен отговор - 12.04.2024 от Йоана Велева

4 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved bet Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay through online application with... Последен отговор - от

0 Отговори

НАЙ-ДОБРИЯТ ЕКСПЕРТ ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БИТКОЙН И КРИПТОВАЛУТА---REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори

Мога ли да си върна биткойните от измамник с помощта на REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив