Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

придобиване на общински имот

20.11.2022 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я ползваме като основно жилище.
Благодаря
Венева

									veneva

veneva Друго

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.11.2022

Отговор: Здравейте госпожо Венева!
Предполагам, че става въпрос за собственост на къща, построена въз основа на отстъпено право на строеж през 1965 година върху държавна земя, която впоследствие е била актувана и към момента се води общинска земя, както и че Вие желаете да закупите земята , или по-точно парцела върху който е била построена къщата.
При това положение подайте молба до съответната Община по местонахождение на имота и поискайте да бъде назначен оценител, който да оцени земята, след което ще закупите земята.
Имайте предвид, че изготвената оценка не се обжалва и това, което бъде изготвено по тази оценка ще следва за закупите парцела.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											veneva

veneva

23.11.2022

Коментар: Здравейте ! Адв. Галина Чанкова , благодаря за бързия и компетентния отговор ,но въпроса ми не се отнася до закупуване на земята /може би не съм се изразила правилно/ , а до придобиване на земята по давност. Случайно прочетох " Мораториумът за придобиване по давност на имоти - частна държавна или общинска собственост противоречи на Конституцията. Това прие Конституционният съд (КС) в свое решение от 24.02.2022 г." т.с отменена ли е забраната и мога ли да го придобия по давност? Мога ли да ги подам документите за придобиване и къде и към кого трябва да ги подам. Последно прочетох ,че това е възможно пред съда и със свидетели да се установи собственост. Имам ли тази възможност или не съм на прав път?
Благодаря
Венева
За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.11.2022

Отговор: Здравейте госпожо Венева!
Отговарям на поставения от Вас конкретен въпрос - от кога започва да тече давността?
Решението на КС, въз основа на което отпадна мораториума върху давността за придобиване на имоти - ПУБЛИЧНА общинска и държавна собственост започва да тече ТРИ ДНИ след приемане на решението, а именно - то бе прието на 24.02.2022 година, т.е. от 27.02.2022 година започва да тече.
В правото е прието, това действие да е за в бъдеще - de lege ferenda, а не да действа и назад - de lege lata.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
телефон за връзка 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив