Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Прехвърляне на съсобственост

12.03.2019 - Данъци и такси - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Баба ми е съсобственик на земя. Почина януари 2017г и данъците за нейния дял са плащани последно за 2016г. Извадено е у-е за наследници – майка ми и леля ми. Интересува ме, какво трябва да направя, за да се прехвърли на тях? В данъчното само удостоверение за наследници ли се подава, или и декларация по чл.14 и към нея прилагат ли се и други документи на имота? Трябва ли да бъде по местонахождение на имота? Благодаря!

									Силвия

Силвия

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.03.2019

Отговор: Здравейте, Силвия!

Практически имотът вече е собственост на майка Ви и леля Ви.
Данъците също се дължат от тях.
За съжаление, те са пропуснали законовия 6 месечен срок за деклариране на имуществото в "Местни данъци и такси" на общината, за което ще им бъде наложена глоба.
(Освен ако изчакат да минат две години от изтичането на този срок ;), а данъците може да се платят и на името на покойната Ви баба, дори и с банков превод или по "Изи пей". )
Да, декларация е необходима - към нея се прилагат документи за собствеността на имота (вероятно решение на поземлената комисия, може и договор за доброволна делба и пр.) и удостоверение за наследници.
И - да, задължително се прави в общината по местонахождение на имота.

Успех Ви пожелавам!
С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Силвия

Силвия

12.03.2019

Коментар: Благодаря Ви, адв.Симеонова. Но вчера, когато поисках да платя данъка ми отказаха. Служителката каза, че не може, щом лицето е починало. Дали имате представа какъв е размерът на глобата? Или, ако правилно съм разбрала, да изчакам да минат 2г и 6м. Реално 2г и 2м. вече са минали. Благодаря!


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.03.2019

Отговор: Здравейте Силвия!
Със смъртта на баба Ви, автоматично , по силата на закона, майка Ви и нейната сестра са стъпили в качеството си на законни преки наследници, т.е. те вече са станали съсобственици с останалите съсобственици.
Този факт се удостоверява с удостоверение за наследници и от тук насетне следва майка Ви и нейната сестра да заплащат всички дължими данъци за всичко получено по наследство от баба Ви.
Заплащат се местен данък, нотариална такса, такса вписване и такса към Общинската служба по земеделие и гори при извършване на продажба.
Конкретно за местния данък - при покупко-продажбата размерът на данъка се определя въз основа на оценката на имота – т.е. уговорената цена, посочена в нотариалния акт, а в случай, че тя е по-ниска – от данъчната им оценка. Ставката варира между 0,1 % и 3% като всяка община ежегодно сама определя конкретния й размер.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Плащане данък Здравейте. Плащам ежегодно данък недв.имот и такса смет на имот представляващ неизползваема/ изоставена/ земя в село в община Средец.Земята е... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Погасителна давност на данъци Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък... Погасителна давност на данъци „Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък МПС на автомобил“ Този проблем имам в момента и аз. Общ. "Кр.Село"... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

освобождаване от такса интересува ме на какво отстояние от имота най много може да бъде разположен контейнер за отпадъци, за да не се плаща такса Последен отговор - 22.03.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Удостоверение за липса на задължения. Клиент,който продава жилищен имот,му трябва да извади от НАП удостоверение за липса на задължения.Регистриран земеделски производител,от повече от... Последен отговор - 21.11.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

партидния номер откъде мога да взема партидния номер за данъците, за да платя онлайн Последен отговор - 26.02.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив