Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Право на наследство

29.08.2015 - Други - 2 Отговори     (0)


Здравейте!

Моят случай е следния:Преди 20-на години майка ми /вдовица към него момент/ приписа жилището на племенника ми срещу гледане. Той е единсвено дете. Тъй като той тогава беше непълнолетен с това се зае брат ми. Той плащаше всички сметки и извършваше необходимата подръжка на дома. Аз и съпругата ми също сме помагали нефинансово.Преди година майка ми почина и племенникът влезе във владение. Той смята да направи ремонт и да отдава жилището под наем. Плаща и всички данъци и сметки.

Въпросът ми е следният: Имам ли право на запазена част при тези условия, като пряк наследник и какво трябва да направя в случая? Аз имам две деца /пълнолетни/.
Поздрави!

									З. Герчев

З. Герчев

Отговори (2)    Коментара (1)

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

29.08.2015

Отговор: Здравейте,

В така описания случай Вие нямате запазена част от приписания имот, защото той не е в наследствената маса. Случаите, в които може да претендирате за запачена част от наследството на наследодателя са - при завещание и при дарение, т.е. при безвъзмездни сделки. Доколкото в настоящия случай се касае за възмездна сделка - прехвърляне СРЕЩУ издръжка и гледане, запазена част не е налице. Племенникът Ви е собственик на правно основание до доказване на противното. Разбира се Вие можете да претендирате, че той не е изпълнил своята част от сделката - не е полагал грижи за баба си, не я е издържал, не я е гледал - но вичко това селдва да се докаже в съда при един евентуален съдебен процес.

Успех!
адв. Денис Моллов
mollov@gmail.comЗа контакти

											З. Герчев

З. Герчев

30.08.2015

Коментар: След смъртта на баща ми и преди дарението към племенника, наследници предполагам се явяваме тримата с майка ми и брат ми с различни части.
Има ли вероятност в този случай, при дарението за гледане майка ми да е приписала само нейния дял, като другите два се запазват от мен и брат ми?За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

02.09.2015

Отговор: Ако жилището е било и на двамата Ви родители, обаче. Ако е било лична собственост на майка Ви - наследство, дарение, то след смъртта на баща Ви, Вие не получавате наследствен дял от този имот, тъй като и той не е имал дял. Ако имотът е бил и на двамата, тогава, вероятно е прехвърлен само делът на майка Ви. Колко е той, пак зависи, как е придобит имота. Ако е с покупка, майка Ви е имала 4/6, а Вие и брат Ви, по 1/6. Ако имотът е бил лична собственост на баща Ви /наследство, дарение/, то дяловете Ви са били по 1/3. За да сте сигурен, отидете в Агенция по вписванията и вземете копие от нотариалния акт, с който е станало прехвърлянето.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив