Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Подялба на земеделски земи

27.11.2018 - Земеделска земя - 1 Отговори     (0)

Здравейте!
Баща ми почина през 2013год.От първият си брак, има две дъщери:аз и сестра ми. През 1991се оженва отново и живее със съпругата до 2013год.Нямат други деца. Тогава разбирам, че на името на дядо ми по бащина линия има възстановени 35 дка земя, която е дадена на арендатори. Въпросите ми са следните:
1/има ли право съпругата му на част от тези земи при положение, че са възстановени на името на дядо? И ако да, защо? При положение, че дори не е виждала с очите си дядо ми.
2/ По какъв начин бихме могли да си получим рентата със сестра ми (от 2013 до 2017 изцяло вземана от съпругата без наше знание). Благодаря !

									Цветомира

Цветомира

Отговори (1)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

28.11.2018

Отговор: Ако дядо Ви няма други деца, освен баща Ви, то баща Ви е бил собственик на цялата земя, на основание наследство по закон. По същия начин, след смъртта на баща Ви, всичко, което е притежавал към момента на смъртта си се наследява от неговите наследници по закон. Това са съпругата му и децата му. Разбирам, че не Ви звучи справедливо, но това е наследяване по "закон", а не поради грижа или познанство с починалия. Тоест, наследника придобива имущество само поради качеството си на "наследник по закон". Реално, тази жена е наследник на баща Ви, а не на дядо Ви. Както и Вие. Вероятно, ако баща Ви е искал да остави тези земи само на Вас, можел е докато е бил жив да Ви ги прехвърли. След като не го е сторил, след неговата смърт важи наследяване по закон и за земите. За неполучената рента можете да заведете дело. Имайте предвид, че вземането Ви за Вашия дял от сумите се погасява с изтичането на 5 години. Давността започва да тече от деня, в който съпругата е получила дадено плащане по арендния договор. Отделно, занапред, задължително я поканете да Ви плаща дължимото Ви, като посочите начин - банкова сметка, Еконт, ИзиПей ил друго. Няма пречка и да изнициирате дело за съдебна делба, ако прецените, че това което ще взимате от арендата не Ви устройва, в сравение с пари получени от продан на имотите.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Наследство на аграрна земя и продажба След смъртта на баща ми през 2004, той оставя земеделска земя на двамащ наследници - Петра Д. Иванова, пишеща настоящето, и Харалампи Д. Иванов, брат. Преди... Последен отговор - 30.09.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Отчуждена площ Здравейте притежавам имот 945 кв. и през 1983 са ми отчуждени 208 кв. за земеделска земя притежавам част от земята ,, земята не делена на всеки наследник ,... Последен отговор - 24.01.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив