Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

отказ за обр. на досъдебно производство,обжалване

01.12.2018 - Правни казуси - 5 Отговори     (0)

Здравейте,какво следва да предприема,при положение,че имаме отказ от райония прокурор,зная,че мога да обжалвам,но в какъв срок и до кого,обжалването на държавни разноски ли е,или частна жалба и колко е таксата ? Благодаря Ви.

									Дарина Новакова

Дарина Новакова

Отговори (5)   

											georgi

georgi

02.12.2018

Отговор: 7-дневен е срокът. Пред по-горестоящата прокуратура. Просто пускаш жалба, няма никакви такси.


За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

02.12.2018

Отговор: Няма срок. 7-дневният срок е за обжалване на постановленията за прекратяване - чл. 243 от НПК. За отказа вижте чл. 213 НПК:
Отказ на прокурора да образува досъдебно производство
Чл. 213. (1) (Доп. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) Прокурорът може да откаже да образува досъдебно производство, за което уведомява пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението. Постановлението подлежи на обжалване пред по-горестоящата прокуратура.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.)

А също и чл. 200, 201 и 202 от НПК :

Обжалване на постановленията
Чл. 200. Постановленията на разследващия орган се обжалват пред прокурора. Постановленията на прокурора, които не подлежат на съдебен контрол, се обжалват пред прокурор от по-горестоящата прокуратура, чието постановление не подлежи на обжалване.



Жалба срещу постановленията
Чл. 201. (1) Жалбата срещу постановленията на органите на досъдебното производство може да бъде устна или писмена. Писмената жалба трябва да бъде подписана от подателя, а за устната жалба се съставя протокол, който се подписва от подателя и от лицето, което я приема.
(2) Жалбата се подава чрез органа, който е издал постановлението, или направо до прокурора, който е компетентен да я разгледа. В първия случая тя се изпраща незабавно на съответния прокурор с писмено становище.


[Действие на жалбата и срок за произнасяне по нея
Чл. 202. (1) Жалбата не спира изпълнението на обжалваното постановление, освен ако съответният прокурор постанови друго.
(2) Прокурорът е длъжен да се произнесе по жалбата в тридневен срок от получаването и.







За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

09.12.2018

Отговор: Здравейте!
При отказ на прокурора да образува досъдебно производство , същият се произнася с постановление.
Това постановление може да се обжалва пред по-горестоящата Прокуратура.
Държавна такса няма, както няма и срок. Приема се, може до месец- два след получаване на постановлението да сторите това.
Стъпките пред Прокуратурите са следните: Районна, Окръжна / Градска - София/, Апелативна и Върховна.
Успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222



За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

09.12.2018

Отговор: Постановленията за отказ на прокурора да образува ДП не подлежат на съдебен контрол, затова се обжалват само пред една прокуратура – непосредствено по-горестоящата (чл. 200 НПК). Адвокатите, които не знаят това, са извинени, т.к. дори и върховни прокурори не го знаят - вж Пример № 16 от Списъка с примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система, наличен онлайн.




За контакти

											georgi

georgi

09.12.2018

Отговор: Аз съм получавал Постановление за Отказ да се образува досъдебно производство от Софийска районна прокуратура, в което пише, че може да се обжалва пред Софийска градска прокуратура в седмодневен срок.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив