Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Обсебване на двор в режим на етажна собственост

25.11.2019 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Домоуправител съм на 169 блок в жк. Люлин.
Зад блока имаме двор, който служи като подход към приземни гаражи.
Собствениците на гаражи са обсебили и го използват за паркиране на 2-рите, 3-тите си коли.
Вандализират автомобила на всеки, който реши да паркира в двора и отказват да заплащат каквито и да било такси на блока (гаражите са отделни обекти) , отказват да плащат и наем за паркоместата, които са обсебили.
Твърдят, че спирали пред гаражите си (което не е съвсем така) .
Вече имаме решение на Общо събрание, което задължава, паркиращите в двора да заплащат наем, но естествено никой не плаща.
Моля за съвет - какви правни действия да предприема и към кого да се обърна.
За интересите на етажната собственост възможните решения са - прекратяване паркирането в двора или заплащане на наем за паркоместата.
Бих предпочел да работя с юридическа кантора, която да защитава интересите на етажната собственост.

									Огнян Соколов

Огнян Соколов

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.11.2019

Отговор: Здравейте, г-н Соколов,

при така описания казус можете да се възползвате от правната разпоредба на чл. 38, ал. 2 от Закона за управление на етажната собственост, съгласно която разпоредба "когато собственик, ползвател или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание."
За целта е препоръчително да се прегледа решението на общото събрание на етажната собственост, въз основа на което може да се иска от Софийски районен съд издаване на заповед за изпълнение.
За преглед на документи и съдействие можете да се свържете с мен.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

01.12.2019

Отговор: Здравейте господин Соколов!
Според мен, най-напред трябва да бъде заведено дело пред СРС, с което да бъде изяснена собствеността на гаражите и на двора, т.е. един установителен иск. Тогава, когато бъде изяснена собствеността - ще дойде и решението, а именно: кой има права и какви , респективно какво да се предприеме.
Смятам, че взетото вече решение на ОС е ненавременно и то няма да Ви свърши работа, тъй като към момента има конфликт на интереси.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

камера живея в многофамилна къща на 2 етажа, аз съм собственник на 2ри етаж,ползвателят на 1вият етаж е монтирал камера за наблюдение на първият етаж без мое... Последен отговор - 25.08.2022 от НИНА КЮРКЧИЕВА

3 Отговори

съседи Здравейте! Живеем в двфамилна къще на първия етаж с общ вход със съседите на втория от 1987г.Всеки собственик позва 1/2 идеална част от двора.Кой... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

кражба на ток от съсед Здравейте! Преди няколко дни установихме неправомерно присъединяване от съседа ми към нашата ел.мрежа. Дойде полиция, екип от енергото и безпорно се... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Отстояние от съседна сграда Здравейте, купихме си къща в квартал с ниско застрояване до 10м.Напоследък започнаха да се появяват доста кооперации обаче. Съседния имот го купиха и с... Последен отговор - 21.04.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив