Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Нямам път до имота си

10.04.2022 - Други - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Нямам път до къщата си в общ. Радомир и подадените молби до кмета на общината до сега са без резултат. Съседите, през чиито дворове минавах до сега, вече не са съгласни. Общината длъжна ли е да ми предостави път? Какво трябва да направя, за да реша проблема?Мога ли да съдя общината за бездействие? Адвокат ще може ли да ми помогне? Благодаря!

									Краси Асенова

Краси Асенова

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.04.2022

Отговор: Здравейте, Краси Асенова,

право на преминаване през чужд поземлен имот се учредява с писмен договор с нотариална заверка на подписите.
(2) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, правото на преминаване през чужди поземлени имоти се учредява със заповед на кмета на общината - така чл. 192 от Закона за устройство на територията.

Следва да получите писмен отказ от съседите за учредяване на сервитут и след това да бъде подадена писмена молба по чл. 192 ЗУТ до кмета, най-добре съставена от адвокат.



За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.04.2022

Отговор: Здравейте госпожо Асенова!
В моя отговор ще Ви изложа две хипотези , които надявам се да Ви послужат при разрешаване на създалия се проблем.
ПЪРВАТА ХИПОТЕЗА е да продължите да преминавате през дворовете на други съседи, но за целта задължително тяхното съгласие трябва да бъде скрепено в писмен договор с нотариална заверка на подписите.
ВТОРА ХИПОТЕЗА - прокарване на временен път, ако планът за уличната регулация все още не е влязъл в сила.
За тази цел е нужно да бъде подадена молба до Кмета на Общината, като към нея задължително прилагате акт за собственост на имота / нотариален акт/, скица на имота, липса на задължения към Общината, както и проект от лицензиран оценител, от който да бъде видно каква част от имотите на съседите Ви се отнема, за временния път, за да могат да бъдат обезщетени, както трябва да бъдат представени имената на съседите , за да може Общината да ги уведоми. Този проект се предлага на съседите, или тези по-точно тези собственици, от чиито дворни места ще следва отнемане на определени площи за построяване на временния път и ако същите нямат възражения, ще следва обсъждане на проекта в Общината и издаване на заповед.
Съветът ми към Вас е да се обърнете към адвокат за правна помощ и съдействие, преди да отпочнете каквото и да е правно действие, както и добре да се проучат обстоятелствата, защото това не е лека процедура.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222



За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Общинско жилище Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - 7.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Общинско жилище, право на ползване Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив