Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Недовършено възстановяване правото на собственост на земеделски земи

23.11.2019 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Сред документация на покойния ми баща намерих Решение (от 2000г.) от Поземлена Комисия за възстановяване правото на собственост на земи (множество ниви принадлежали на прадядо ми). Решението не съдържа номера на имоти, само декарите им и имена на местностите, в които се намират. Други документи по случая не намерих.

След опит да предложа „върнатите ни ниви” за продажба във фирма купувач на земеделски земи, ми казаха, че на името на прадядо ми не фигурират ниви, както и че щом няма номера на имоти в решението, значи процесът по възстановяване не е завършен.

Въпросът ми към компетентните хора тук е как мога да доведа процеса по възстановяване на правото на собственост до край, така че да си ползвам наследството. По административен или по съдебен път, предвид дългия срок от време от 2000 година до днес? Виновни ли са от Поземлена Комисия, че на са посочили номерата на имотите в решението, или?

Благодаря предварително!


Бележка: Баща ми със сигурност не е продавал ниви.

									Borisov

Borisov

Отговори (3)    Коментара (1)

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

23.11.2019

Отговор: Здравейте! Първата Ви работа е да отидете на място в ОСЗ (Общинска служба "Земеделие" - бившата поземлена комисия) и да ги попитате какво е това решение от 2000 г. , кой е регистриран като собственик на нивите, обработват ли се, имат ли идентификационни номера ... Ако имат идентиф. номера, отивате в Службата по вписванията и там също питате, дали има регистриран собственик или арендатор на нивите с такива и такива идентиф. номера. След това с получената информация отивате при адвокат за консултация. Предвид изминалите почти 20 години, най-вероятно някой отдавна е завладял нивите и си ги оре необезпокоявано, а може вече и да се е снабдил с вписан КНА (констативен нотариален акт) за собственост по давност чрез свидетелски показания.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

01.12.2019

Отговор: Здравейте господин Борисов!
Странно звучи факта, че били възстановени земеделските земи на името на дядо Ви, предложили сте ги за продажба, а се оказвало, че не съществуват!?
Как така?
Вие представихте ли скици към земите?
Моят съвет към Вас е задължително с решението, с което разполагате да се обърнете към адвокат на место , за да бъде преценено, Вие ли неправилно тълкувате наличните факти, има ли пропуск в процедурата по възстановяване на собствеността, или става въпрос за спор за материално право по смисъла на чл.14, ал.3 от ЗСПЗЗ.
Обърнете се към адвокат и казусът ще се разреши.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Borisov

Borisov

03.12.2019

Коментар: Благодаря за отговорите. Най-вероятно има пропуск в процедурата. Явно първо ще трябва да отида до местната ОСЗ, за да разбера, защо няма приложени скици за земите към решението от Поземлена Комисия.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.12.2019

Отговор: Здравейте!
радвам се, че отговорите са Ви дали насока в по-нататъшната работа, която трябва да свършите и правилно е да започнете от ОПК с решението и скиците.
С уважение,
адв.чанковаЗа контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив