Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Недовършена газова инсталация

18.01.2023 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
Строителят на жилищната сграда, в която живеем не се е разплатил с изпълнителя на газовата инсталация в сградата ни и следователно ние не можем да се присъединим към Овергаз и да си пуснем газ. От 1 година ни лъже, че ще плати, но това не се случва и започва да се покрива вече. Има ли някакъв легален ред, по които можем да изискаме това да бъде довършено- все пак съществува в проекта на сградата.
Предварително благодаря!

									Savage

Savage

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.01.2023

Отговор: Здравейте, необходимо е да се провери договора Ви със строителя, както и строителната документация, вкл. одобрените от СО архитектурни проекти. Следва да посочите и дали сградата има Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация.
По правило можете да търсите правата си по гражданскоправен ред с предяване на иск срещу строителя, но е силно препоръчително посочените документи да бъдат прегледани от адвокат.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.01.2023

Отговор: За съжаление, няма как да го принудите да довърши/заплати нещо. Вариантът Ви е, да го поканите писмено в Х срок да извърши/довърши и т.н. Ако това не се случи, следва Вие да заплатие и довършите със собствени средства, които след това да претендирате от него по съдебен ред.
Извън горното, ако не желаете да довършвате вие, но сте склонни да стоите без газ, можете по съдебен ред да претендирате от него неустойки и/или вреди. След време, когато съдът уважи иска Ви и строителят бъде осъден да Ви заплати Х лева и ако има откъде те да бъдат събрани, разбира се, с получената сума можете да се разплатите с Овергаз и да получите газоподаване.
Най-работещият вариант, който мога да предложа е: Уговаряте се със строителя да възобнови всички действия по присъединяване към газопреносната мрежа, като изразявате готовност да поемете разходите, а той да Ви ги възстанови в някакъв срок. Подписвате документ, обективиращ всичко това, като го заверявате при нотариус. Така получавате газ сега и облекчен/ускорен съдебен ред (заповедно производство) за събиране на дължимото от него, ако не се издължи.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.01.2023

Отговор: Здравейте!
Според мен - нещата стоят така:
След като в договора Ви със строителната фирма това е посочено като задължение, което строителната фирма трябва да извърши и не го прави, единственият ред е да потърсите правата си по съдебен ред, като осъдите фирмата за неточно изпълнение на поето задължение по договор.
Тогава вече, в хода на самото съдебно производство можете да се договорите пред съда, вместо да заплаща фирмата обезщетение да изпълни задължението си, като двете страни поискате спиране на производството по взаимно съгласие, което е с продължителност от 6 месеца.
Смятам, че по този начин най- бързо и ефективно ще защитите законните си права и интереси.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
1000 г. София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив