Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследство от родител, удостоверение за наследници

20.10.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте!
Майка ми почина през септември 2017г. Баща ми е жив. Имах сестра, която почина през май 2017г. Тя няма живи деца, починали са отдавна, но има жив съпруг. Въпросът ми е съпругът на сестра ми наследник ли е на майка ми? Имам удостоверение за наследници, в което фигурира и той, заедно с мен и баща ми.
Благодаря!

									Мариана Колова

Мариана Колова

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

20.10.2017

Отговор: Здравейте г-жо Колова!

Отговорът на въпроса Ви е еднозначен: Не!

Вашият зет НЕ е наследник на майка Ви - той е наследил съпругата си (вашата сестра) ПРЕДИ откриването на наследството на майка Ви.
По тази причина, удостоверението за наследници, което Ви е издадено НЕ отговаря на законовите правила за наследяване.
Единствени наследници на майка Ви се явявате Вие и баща Ви.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.10.2017

Отговор: В издаденото Ви удостоверение той фигурира, като наследник на сестра Ви, а не на майка Ви. Обърнете внимание - ако сестра Ви е под номер 2 например в удостоверението, съпругът й е като номер 2.1., а не номер 3. Така се издават удостоверенията за наследници. След това вече е работа на адвокат или нотариус да установи дали даден наследник има дял или не, в зависимост от датата на придобиване на имот/вещи, кой след кого е починал и т.н.
Когато в едно удостоверение за наследници има починал такъв, задължително се изписват НЕГОВИТЕ наследници също.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.10.2017

Отговор: Здравейте!
Вашият въпрос е интересен и ще се постарая да Ви отговоря пълно.
ПЪРВО - когато през м. май ,2017 година умира сестра Ви, нейният съпруг, заедно с децата от брака остават наследници. Ако нямат деца от брака си, преживелият съпруг онаследява всичко.
ВТОРО - със смъртта на майка Ви през м. септември 2017 година, наследници на придобитото по време на брака на родителите Ви, оставате Вие и баща Ви. Няма как зет Ви да получава част, тъй като, към момента на смъртта на сестра Ви, родителите Ви са били живи.
Съгласно чл.10, ал.2 от Закона за наследството - (2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.
Това ще рече, че след смъртта на майка Ви, ако сестра Ви е имала деца, следва те да наследят, но тя не е имала. Следователно, зет Ви неправилно е включен в удостоверението за наследници и следва да искате то да бъде обявено за незаконосъобразно пред административният орган.Ако Ви откажат - тогава следва да поискате от съда да го направи.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Идеални части от дворно място Здравейте, Преди две години си закупих апартамент, 45 м.кв. от 500 м.кв. в двора ни в който е апартамента ни и 45 м.кв. от 506 м.кв. от двора в съседния имот.... Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Нова общинска второстепенна улица залепена за къща Здравейте, В момента съм в процес на придобивка на къща в селски район. Прблема ми е, че общината има намерение да строи път като за целта са накарали... Последен отговор - 6.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Имот Разваляне на дарение Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

общински двор Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - 15.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

КАЗУС Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив