Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

наследство на змеделска земя

24.10.2018 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Баща е имал земеделски земи в наследство. Той почина през 2011г. Бе женен за израелска гражданка без българско гражданство и нямаха деца. Земята е дадена на арендатори и сега трябва да се подновяват договорите а арендатора смята че и съпругата на татко ми трябва да е наследник и да се сключва договора и с нея. Но дори нямам информация дали е жива - замина преди много години за Израел и нямам информация за нея. Искам да попитам има ли право тя на наследство върху тези земи.

									Iskra Vlahovska

Iskra Vlahovska

Отговори (2)   

											адвокат Димитър Петков

адвокат Димитър Петков

24.10.2018

Отговор: Здравейте,
Да, съпругата е наследник по закон с дял, равен на дела на всяко дете. Ако Вие сте единствено дете на баща си (включително и от други негови бракове, ако е имал такива) и той е починал като съпруг на израелската гражданка, тя и Вие наследявате по 1/2 идеална част от оставеното от баща Ви наследство. Законът не прави изключение за преживелите съпрузи, които са чужди граждани. Ще трябва да положите усилия да издирите сведения за нея и информация за контакт. Може би е разумно да потърсите съдействието на посолството на Израел в България.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

24.10.2018

Отговор: Здравейте, г-жо/-це Влаховска!

Писах, писах - всичко изчезна..., но гледам, че колегата е казал най-важното.
Аз обаче все пак ще допълня - ако не сте единствено дете, вашата част, ведно с тази на останалите деца на баща Ви (дори да е само едно) прави повече от 50% от собствеността и ще можете спокойно да сключите нов договор за аренда. Имате такова право според чл.3 от Закона за арендата в земеделието, който гласи:

Договор за аренда, както и споразумение за неговото изменение или прекратяване може да се сключи със собственик, съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 на сто идеални части от съсобствен имот или с лице, упълномощено от собственик или съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот. Упълномощаването трябва да бъде с нотариално заверено изрично пълномощно. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността.

А ако не сте - винаги съществува възможност да заведете иск за съдебна делба срещу последната съпруга на баща си и да получите Вашия дял, който ще можете да управлявате и самичка.
А ако все пак се свържете с тази съпруга, уговорете се да Ви прехвърли своя дял от земеделските земи, които са били част от наследствената маса - тя така или иначе няма право да ги притежава и, тъй като са изтекли 3 години от откриването на наследството, държавата може да ги изкупи. Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи:
Чл. 3б. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) (1) Чужденци, които придобият право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон, но не отговарят на условията, предвидени в Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, или друго не е предвидено в международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да прехвърлят собствеността на лица, които имат право да придобиват такива имоти.
(2) За лица по ал. 1, на които е възстановено правото на собственост върху земеделски земи, тригодишният срок за прехвърлянето на собствеността тече от момента на възстановяването му.
(3) При неспазване на срока по ал. 1 държавата може да изкупи земеделските земи по цени, определени с наредба на Министерския съвет.

Ами - това е! Ако мога да помогна с още нещо - питайте!

Успех Ви пожелавам!


С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Европейска програма за необработваеми земеделски земи Има ли програмаза поддържанена земеделски земи, които не се обработват? Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

2 Отговори

делба на земеделска земя Здравейте, Как се определят границите при добробволна делба на земеделска земя? Частите са над 3 дка, интересува ме собствениците ли решават как точно... Последен отговор - 20.04.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Електрификация на земеделска земя. Здравейте, няколко парцела със статут земеделска земя и друг вид гора.Разположени между асфалтов път и речно корито на две малки полупланински... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив