Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследство

03.12.2022 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте. Прочетох вашата сратия но не разбирам какво по точно значи че правото да се претендира за възстановяване на запазена част се погасява по давност 5 години след смъртта на наследодателя и при по отдавен случай изтекла придобивна давност. Това значи ли че ако дареното лице до 5 години не потърси собствеността си то наследниците по права линиа /деца /придобиват законно наследството. Благодаря за отговора.Поздрави.

									Елиана

Елиана

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

04.12.2022

Отговор: Здравейте!

Правото да се претендира запазена част от наследството се погасява по давност за 5 г. означава, че действителните наследници може да поискат възстановяване на засегната от завещание или дарение запазена част в срок от 5 години. Не обратното.
Колкото до наследниците по закон, ако ползват имота повече от 10 години, те ще го придобият по давност. Същото се отнася и за всяко друго лице, без значение какво е отношението му към наследството.
Ако дадете повече информация, ще мога да съм Ви по-полезна.

С поздрав: адв. Симеонова
тел. 0884945256За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

04.12.2022

Отговор: Здравейте Елиана!
Във форума няма статии, а отговори от колеги адвокати. Пиша това не случайно, защото Вашия въпрос е зададен в някакъв контекст от прочетена статия.
Правилно сте се информирали, че правото да се претендира запазена част е в продължение на 5 години от смъртта на наследодателя, след което същото се преклудира.
Това право принадлежи на всички наследници по закон и на тези , които не са наследници по закон, но са приели наследството по опис.
Ако, през тези 5 години някой от наследниците владее и ползва имота и останалите наследници не потърсят своите запазени части, то този, който владее и ползва може да бъде провъзгласен за собственик на имота.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив