Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследство

10.04.2020 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте,имам биологичен дядо който няма наследници,имал е син(мой баща който почина),мога ли да претендирам за наследство след време и най вече как,при положение че с този човек не сме си никакви по закон и въобще не сме в отношения добри за да ми пише той завещание?Благодаря предварително,извинения за дългия и странен въпрос.

									Димитър

Димитър Друго
Плевен област

Отговори (4)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.04.2020

Отговор: Здравейте, Димитър,

съгласно Закона за наследството сте наследник по закон на дядо си като него внук - роднина по права линия и не е необходимо дядо Ви да съставя завещание във Ваша полза.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.04.2020

Отговор: Здравейте, Митко!

Колегата Митова Ви е отговорила относно завещанието.
Но, предвид, че пишете за "биологичен" дядо, възникват съмнения дали не сте осиновен.
Ако е така, следва да разберете вида на осиновяването - ако е непълно, ще наследите дядо си, нищо, че баща Ви е починал преди него.
Ако, обаче, осиновяването е пълно - тогава, ако държите да наследите биологичния си дядо, ще се наложи да го потърсите и да го уговорите да направи завещание във Ваша полза.
Защото при пълно осиновяване напълно се прекъсват отношенията на детето с биологичните му родители и техните роднини. А Вие сте описали именно това в предпоследното изречение на въпроса си - за това предполагам, че сте осиновен.
Ако не е така - отговорът на колегата Митова е абсолютно точен. Дори ако родителите Ви са се развели още преди да се родите или пък изобщо не са били женени, но в акта Ви за раждане е написано името на сина на въпросния дядо.
Ако нещата не стоят така - има няколко варианта:
1. Имате акт за раждане, в който пише "баща неизвестен" - не сте наследник по закон и само евентуално завещание може да Ви позволи да наследите
2. Вие сте осиновено детете
2.1. при условията на непълно осиновяване - Вие сте наследник по закон и нямате нужда от завещание
2.2. при условията на пълно осиновяване - не сте наследник по закон и само евентуално завещание може да Ви позволи да наследите.

Ако изясните ситуацията, може да сме Ви и по-полезни.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

13.04.2020

Най-добър отговор*: Здравейте Димитър!
Вие искате да Ви бъде предоставен конкретен отговор, но според мен така зададен въпроса може да се тълкува не само в една посока.
Отговорили са Ви в посока , касаеща осиновяване , харесали сте отговора и не бих си позволила втори път да излагам и аз аргументи.
За мен по-скоро зад въпроса се крият следните факти, че въпросният дядо е биологичен баща на Вашия баща и това се е знаело, но биологичният дядо никога не е станал законен баща на Вашия баща и нещата са останали до там. Т.е., или баща Ви е бил осиновен от други родители, или неговата майка го е отгледала сама, но на практика между Вашия баща и въпросният дядо не са налице законови връзки, освен биологична връзка.
ТАКА РАЗБИРАМ И ОБЯСНЕНИЯТА, които сте дали във въпроса, че на практика с дядо си не сте никакви по закон и това е правилния отговор. Това не означава , обаче, че този човек не може да Ви напише завещание.
Завещание може и има право да пише всеки за всеки. Няма пречки за това и точно затова завещанието може да се оспорва, за да бъде установено същото засяга ли права и как.
Но, най-доброто във Вашия случай е на место при адвокат да обсъдите целия казус, за което Ви пожелавам - успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222
За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Димитър

Димитър

13.04.2020

Коментар: Точно така адв.Чанкова,правилно сте разбрала,аз явно в бързането съм пропуснал да отбележа.За завещанието знам,но то не може да стане защото самия Човек не желае да направи на мен,та за това попитах има ли някакъв законен друг ред,щом няма-няма жив и здрав да е.Благодаря ви за изчерпателния отговор,както и на всички останали.Светли празници желая на всички.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.04.2020

Отговор: Здравейте Димитър!
Радостно е, че в крайна сметка казуса се изясни и вие сте наясно какво следва от тук насетне.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Отлагане на дело Здравейте, Има ли лимит на това, колко пъти може да се отложи едно дело? В случая става въпрос за многократно отлагано дело, защото един от двамата... Последен отговор - 3.10.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

пропуснат срок за узаконяване на лозе по параграф Родителите ми са пропуснали срока за подаване на молба към общината за узаконяване на лозето раздаванаи по параграф. В момента лозето е възтановено на... Последен отговор - 10.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

сутерен със статут кафе-търговски обект Здравейте, притежаваме имот, на ниво -1, сутерен, без никакви прозорци, с отделен външен вход. По нотариален акт имотът е Кафе, търговски обект. Така или... Последен отговор - 12.10.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Образуване на нов УПИ Здравейте!Собственик съм на дял от УПИ,като моят дял е 994 кв.м а другият е500кв.м Лицето на моят дял е 4 м.Имам нотариално заверено споразумение за ползване... Последен отговор - 10.10.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

пропуснат срок за узакаоняване на имот-лозе Пропуснали сме срока за модаване на молба за узаконяване на лозе по параграф 4. Лозето е възтановено на други хора. Имаме къщичка в мястото. Имахме... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив