Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследствена земя

19.09.2018 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Съсобственик съм на 3 декара наследствена земя със статут Ливада( в договора е записано кой коя част от земята може да ползва), искам да я заградя и ползвам, но съсобственика не ми позволява. Въпроса ми е: мога ли да си заградя моята част от земята и ако не мога тогава поне мога ли да сложа ограда В границите на моята част, като така по никакъв начин няма да засегна неговата част?
Благодаря предварително

									Катя

Катя

Отговори (4)    Коментара (3)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.09.2018

Отговор: Аз не виждам разликата между "да си заградя моята част от земята" и "да сложа ограда".И в двата случая, отговорът е не, не можете. Първо, защото няма да се слага ограда на целия имот, а на част от него. Второ, защото е допустимо да се сложи лека ограда на целия имот след разрешение от съответната администрация. След като имате разпределение на ползването, можете да маркирате границите на Вашия дял с колчета, растителност или лента.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Катя

Катя

19.09.2018

Коментар: Здравейте, разбрали сте ме погрешно. Единия вариант( който явно не мога да направя) е да поставя ограда на границата със съсобственика ми. Другият вариант е да поставя ограда вътре в моята част, тоест да не е разделено на 2 равни части. Надявам се да съм се изразила правилно.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.09.2018

Отговор: Ако ще го правите по реда на закона, следва да се вземе разрешение за лека ограда на целия имот. Недопустимо е да се поставят каквито и да е огради на място, различно от имотната граница /на целия имот/. Което явно не Ви върши работа, тъй като сте се разбрали кой коя част от имота да ползва и Вие искате да си заградите частта. Тоест, да не слагате ограда на целия общ имот, а на част от него. Което, както вече казах е недопустимо и ако някой подаде жалба, ще премахнат оградата. Най-много можете да маркирате частта си с трасировъчни колчета.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Катя

Катя

19.09.2018

Коментар: Благодаря Ви


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.09.2018

Отговор: Здравейте!
Има два варианта във Вашия казус според мен:
Първи вариант: Да сключите помежду си договор за ползване и разпореждане с общата вещ като съсобственици, според който договор, изрично да е посочено, записано, че Вие ще ползвате - примерно северната част от имота в размер на .... и ще оградите имота си само с колчета, обозначавщи до къде е границата.
Втори вариант: Да ползвате Вие цялата площ и за половината да заплащате на другия съсобственик ползите от които го лишавате.
Делба не може да има , поради малките размери на ливадата и законът не позволява.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Катя

Катя

21.09.2018

Коментар: Благодаря за отговора. Понеже не сме в добри отношения със съсобственика, можем ли да променим статута на земята и тогава да я разделим? И това може ли да стане без участието на съсобственика?
Благодаря предварителноЗа контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.09.2018

Отговор: Без участието на съсобственика не можете да промените статута на земята, тъй като при процедурата следва да се промени статутът на целия имот, а не на идеални части от него.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив