Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследствен имот без документи.

01.10.2018 - Други - 3 Отговори     (0)

Здравейте! Наследник съм /един от трима/ на имот /къща с двор/, за който нямаме нотариален акт. Възможно ли е, аз като единствен от тримата, който се е грижил за имота в последните 15 години да си извадя констативен нотарариален акт? А как да избегна обжалването на този акт от другите наследници - идеята ми е, да им изплатя частите, но на реална цена, без да стигаме до съдебна делба. Доброволна делба не мисля, че е възможна.

									Светла Стефанова

Светла Стефанова

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

02.10.2018

Отговор: Здравейте,

възможно е да се снабдите с констативен нотариален акт за собственост въз основа на обстоятелствена проверка (разпит на трима свидетели пред нотариус, които да посочат, че в период от 10 години сте обитавала целия имот със съзнанието, че е Ваш, полагала сте грижи, извършвала сте ремонти и пр.).
Другият вариант е останалите съсобственици да Ви продадат собствените си идеални части от имота, както споменавате в запитването си, което може да се извърши чрез договор за покупко-продажба във формата на нотариален акт.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

02.10.2018

Отговор: Здравейте!
Можете да докажете, че сте собственик по два начина: или пред Нотариус по обстоятелствена проверка със свидетели и се снабдявате с констативен нотариален акт за собственост, или като заведете положителен установителен иск пред Районния съд.
Ако използвате първият посочен от мен вариант , трябва да знаете, че останалите съсобственици имат право на оспорване пред Районния съд.
Ако използвате вторият вариант, те ще бъдат призовани като ответници и тогава влязлото в сила съдебно решение не може да бъде атакуемо по никакъв начин.
Можете да станете собственик и чрез доброволна делба, като договорът се изготвя предварително и след това се разписва пред Нотариус и ще имате възможност да наплатите такава сума пари на останалите съделители, както се разберете помежду си, а можете и да изкупите техните дялове и да станете собственик на целият имот.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Светла Стефанова

Светла Стефанова

02.10.2018

Коментар: Здравейте! Благодаря за бързите отговори! Не е проблем да си извадя констативен нотариален акт - как мога да избегна оспорването от другите собственици - например чрез продажба и изплащане на частите им от получената сума? Какво е необходимо за да заведа положителен установителен иск пред Районен съд? Единият от наследниците живее и работи от години в чужбина. Трябва ли всички наследници да присъстват? Искам да задържа имота, който за мен има сантиментална стойност.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

03.10.2018

Отговор: Здравейте,

констативен нотариален акт може да се атакува по съдебен ред с иск за отмяна на същия. За да сте сигурна, че останалите съсобственици няма да предявят подобен иск, действително е най-добре първо да им предложите да Ви продадат идеалните части от правото на собственост. За нотариалния акт за покупко-продажба единият от наследниците, който е в чужбина, може да упълномощи друго лице, като е необходимо пълномощното да бъде с нотариална заверка на подписите и на съдържанието, както и трябват декларации по чл. 264, ал. 1 от ДОПК и чл. 25, ал. 8 от ЗННД, вероятно и с Апостил (в зависимост от държавата, където се намира наследникът).За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив