Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследствен апартамент

12.05.2021 - Други - 3 Отговори     (0)

Здравейте! Майка ми почина през м.април, а баща ми преди 10г.Със сестра ми наследяваме по 1/2 от апартамента, което е единствено жилище.Искаме да го продадем, но майка ми имаше необслужван кредит.Последно е внасяла през 2013г.Имаше и запор върху банковата сметка, по която и превеждаха пенсията.Ще имаме ли проблем с ЧСИ, ако тръгнем да го продаваме? Какво да направим, има ли някаква давност за този кредит, за да не се налага аз и сестра ми да го връщаме?

									Татяна Илиева

Татяна Илиева

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

12.05.2021

Отговор: Здравейте, Татяна Илиева,

като наследници на майка Ви придобивате не само имуществените права, но и задължения. След като апартаментът е бил единствено жилище за Вашата майка, той е бил несеквестируем съгласно разпоредбите на Гражданско процесуалния кодекс. В случай обаче че Вие и сестра Ви имате и други жилища, несеквестируемостта отпада и ЧСИ може да наложи или е наложил възбрана върху апартамента, за което може да се провери в имотния регистър по ЕГН. ЧСИ може и да пристъпи към опис и публична продан на апартамента. В случай че не е предприел тези действия, като налагане на възбрана, можете спокойно и по-бързо да продадете апартамента.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.05.2021

Отговор: Здравейте, Татяна!
Първо - моите съболезнования!
Сега - относно въпроса Ви:
Колегата Митева Ви е отговорила доста точно за имота.
Аз ще допълня отговора ѝ, като засегна частта от въпроса Ви, засягащ самия кредит.
Без да съм разгледала документите, е трудничко да се отговори на въпроса дали кредитът е погасен по давност. Все пак има неща, които следва да знаете - датата, от която започва да тече давността, обикновено е онази, на която кредитът е обявен от банката за предсрочно изискуем. Изтекли ли са 5 години от тогава и действия по принудителното му събиране не са извършени - спокойно можете да се позовете на изтекла погасителна давност.
Но, ако е започнал съдебен процес, или поне е издадена заповед за изпълнение, срещу която Вашата майка не е възразила, нещата стоят другояче - всяко процесуално действие може да спре или прекъсне давността. Т.е. необслужваният от 2013г. кредит може и да се окаже напълно изискуем сега и в момента. Нататък - това, което Ви е описала колегата Митова.
Ето защо, според мен, главният въпрос тук е дали кредитът вече е погасен по давност. Това, обаче, може да Ви каже само компетентен адвокат, който следва да разгледа документите и, евентуално, да направи нужните справки. Никак не е просто, но пък може да Ви реши проблема. Или поне да Ви "отвори очите" за него.
Единствено така може да разберете дали ще трябва да плащате кредита на майка си.
Искам да добавя още нещо - имотът, макар и единствен на майка Ви, не следва да е запориран като цяло - ако няма други особености - завещания, покупо-продажби и пр., Вие със сестра Ви следва да сте придобили по наследство по 1/6 от имота, ако е купен по време на брака на родителите Ви, и по 1/3, ако е получен по дарение или наследство от баща Ви, или той го е придобил преди брака.(Има и по-сложни варианти като замяна или договор издръжка и гледане, но те са по-редки, ако трябва и тях ще обсъдим).
Т.е. Вашата майка е притежавала след смъртта на баща Ви най-вероятно само дял от имота, не по-голям от 2/3. А може и да е било 1/3.
В такъв случай ЧСИ едва ли ще може да продаде имота - на пазара почти не се продават дялове...
Ако, обаче, имотът е бил само нейна собственост (по наследство, дарение или замяна на собствен имот отпреди брака), целият имот ще може да бъде продаван от ЧСИ, независимо че е бил семейно жилище.
Изобщо, нещата по кредита не са прости, а и ЧСИ много често се възползват от незнанието на наследниците, че дори и на самите длъжници, за да постигнат своите цели - събиране на целия дълг, дори да е погасен, и получаване на прилична сума за разноските.
За това най-искрено Ви съветвам да направите спешна консултация с адвокат, който има опит с наследствени кредити (не всеки колега вече е срещал подобно развитие на нещата), защото от запора на банковата сметка скоро ще "лъсне" при ЧСИ, че майка Ви е починала и той би следвало да "подгони" Вас двете със сестра Ви.
Аз имах случай, в който наследодателката бе починала 2002г., а наследниците изплащаха задължения до 2019! По-точно едната ги изплати, другата успях да отърва по давност. ;)
Така че, внимавайте, не зарязвайте нещата, нали знаете - желязото се кове, докато е горещо.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.05.2021

Отговор: Здравейте госпожо Илиева!
Правилно сте посочили, че след смъртта на родителите си, двете със сестра Ви наследявате по 1/2 идеална част от жилището, придобито предполагам по време на брака им и което е единствено.
Преди да го продадете обаче трябва да проверите задължително в Агенция по вписванията същото обременено ли е с вещни тежести, както и да проверите при кой съдия- изпълнител е имало образувано изпълнително дело, за каква сума, какво е било изплатено, каква част евентуално е останала, като моя съвет е тези справки да бъдат извършени от адвокат.
Само адвокат може да прецени след запознаване с наличните документи и факти - може ли да бъде осъществена продажба, дори и да има образувано изпълнително дело, както и налице ли са основания за прекратяване на изпълнително производство.
Пак подчертавам, консултацията с адвокат е наложителна преди да предприемете каквото и да било действие, защото , дори и да има образувано изпълнително дело, може да са налице всички законови изисквания , за да продадете жилището.
Желая Ви успех!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Нямам път до имота си Здравейте! Нямам път до къщата си в общ. Радомир и подадените молби до кмета на общината до сега са без резултат. Съседите, през чиито дворове минавах до... Последен отговор - 10.04.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

да си превърна двора в паркинг Ако закупя парцел със стара къща/ на калкан, в града с двор възможно ли е за година -две докато се появи нов кандидат да го купи/строи, - да съборя къщата... Последен отговор - 20.03.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Нотариална покана Здравейте! Имам наследствен имот /къща с двор/ на село, за който обаче няма нотариален акт. Разполагам само със скица на имота. Тъй като мой роднина, с... Последен отговор - 10.04.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Нямам път до къщата си Здравейте! Нямам път до къщата си в общ. Радомир. Съседите, които до скоро бяха съгласни да минавам през техния двор, вече не са. Подавала съм два пъти... Последен отговор - 10.04.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Здравейте! Нямам път до имота си.. Нямам път до къщата си и съседите вече не са съгласни да минавам през техните дворове. Подавала съм молби в общината ( Радомир, обл. Перник) без резултат.... Последен отговор - 10.04.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив