Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

наследяване на физическо и юридическо лице

20.03.2017 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте, баща ми като физическо лице е собственик на недвижими имоти, но също така е собственик на:
1. ЕООД,без задължения на фирмата, с фирмено имущество-недвижим имот
2. ЕООД, със задължения, без фирмено имущество
3. баща ми е съдружник в ООД, със задължения и без имущество на фирмата
Интересуваме в случай на смърт на баща ни:
1. Аз като наследник мога ли да приема имуществото му като физическо лице и имуществото на фирмата-ЕООД без задължения, а да се откажа от задълженията на другата фирма ЕООД, която няма имущество, както и да се откажа от задълженията на фирмата ООД, в която баща ни е съдружник и фирмата няма имущество?
2. Мога ли да встъпя като наследник на баща си и да приема имуществото му като физическо лице, а да се откажа от задълженията на юридиско лице, на което той е бил собственик или съдружник?
3. Мога ли да встъпвам като наследник само в тези юридиски лица, които нямат задължения или трябва във всички, на които баща ми е бил собственик или съдружник?

									Виктория

Виктория

Отговори (4)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2017

Отговор: Няма как избирателно да наследявате. Ще наследите съответните дялове в дружествата. В ЕООД изцяло, в ООД-то, каквото притежава, като дял. Задълженията за фирмата, именно затова се нарича дружество с ограничена отговорност. Защото отговорността е до размера на капитала. И това е различното с ЕТ /едноличен търговец/, където задълженията на фирмата са и задължения на физическото лице.
Когато наследите съответните дружествени дялове, можете да преценявате какво да правите - ликвидация на фирмите, продажбата им или продължаване на дейността.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

20.03.2017

Отговор: Здравейте Виктория, накратко по отделните въпроси:
1. По въпросите за ЕООД и ООД, ако в учредителния акт на ЕООД, съответно в дружествения договор за ООД не е изрично посочено, кой от наследниците наследява правото на членство в дружеството, това означава, че всички наследници наследяват правото на членство и могат да встъпят в дружеството като съдружници. То не следва да се смества и бърка с правото на дял от имуществото/задълженията, т.е. можете да не продължите членствените правоотношения на баща Ви в някое от дружествата, но наследявате правото му на дял от имуществото на дружеството. С други думи, ако има активи те ви се следват. Взема се решение от съдружника да ви приеме или не в дружеството. Ако не ви приеме ви дължи част от активите, ако има такива, съразмерно на дела на баща ви. Ако има пасиви и те са повече от активите, нищо няма да ви дължи. Можете да продължитечленствените правоотношения в избрано от Вас дружество, в което той е бил съдружник или едноличен собственик на капитала, стига да не е уговорено друго в дружествения договор или учредителния акт. При уговорката, че преживелият съдружник при ООД следва да ви приеме за съдружник с нарочно решение. Би било добре да се погледнат самите документи за еднозначен отговор.
2. Вие сте наследник по закон и няма нужда да встъпвате като такъв, за да придобиете наследствени права върху наследственото имущество на физическото лице /баща ви/. За юридическото горе го уточнихме. Можете единствено да се откажете от наследство с нарочен акт. Проверете въпроса има ли задължения като физическо лице, тъй като вие наследявате не само правата, но и задълженията.
3. По третия въпрос, мисля, че отговорих в първия, но все пак, да го изясним. Можете да встъпвате в дружествата, както намерите за добре, стига да сте желана от съдружника, който е преживял да ви приеме като нов член в дружеството.

Дано съм бил полезен!

С УВАЖЕНИЕ,

адв. Красимир Кънев
0885872378За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2017

Отговор: Да допълня колегата, че с дружествения договор няма как да се определя кръг от наследници, различен от законовия такъв. В противен случай, това би било форма на завещание - този наследява, този не. Дружествния дял се наследява от наследниците по закон, без изключения.
Това, което Търговския закон предвижда е, че само някои от наследниците могат да искат да встъпят в дружеството - ето и нормата: Чл. 97. (1) С учредителния договор може да се предвиди, че дружеството ще продължи да съществува и когато бъде прекратено членството на някой съдружник. В този случай останалите съдружници изплащат дела от имуществото на прекратилия участието си съдружник, а при смърт на съдружник в дружеството встъпват изявилите желание негови наследници. Наследниците заявяват искането си да встъпят в дружеството в срок от 3 месеца от откриване на наследството.
(2) Ако наследниците не желаят да станат съдружници, както и при прекратяване членството на съдружник, дружеството изплаща стойността на дела на наследодателя или на прекратилия членството си съдружник от дружественото имущество и дела от годишната му печалба за времето до прекратяването на членството.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

20.03.2017

Отговор: Съгласен съм с колежката, тя е преповторила казаното от мен, с това изключение, че аз говоря за членственото правоотношение, а не за наследяването на дял от имуществото на дружеството, което е друго.
Ако наследите дял от имуществото, не означава, че може да участвате в управлението, да продавате дялове, да продължите дейността и т.н. Точно това е разликата между наследяване на дял и членствено правоотношение в дружеството, което може да възникне при точно определени обстоятелства, предвидени в закона, не само смъртта на наследодателя е необходима. /Да е жив и здрав всъщност чочека/.
За пълнота на изложеното в двата отговора при отказ на преживелия съдружник да приеме нов член /наследник на предишния си съдружник/, не се случва нищо друго освен изплащане на дела на наследника.
С уважение,

адв. КъневЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив