Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

наследяване на физическо и юридическо лице

20.03.2017 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте, баща ми като физическо лице е собственик на недвижими имоти, но също така е собственик на:
1. ЕООД,без задължения на фирмата, с фирмено имущество-недвижим имот
2. ЕООД, със задължения, без фирмено имущество
3. баща ми е съдружник в ООД, със задължения и без имущество на фирмата
Интересуваме в случай на смърт на баща ни:
1. Аз като наследник мога ли да приема имуществото му като физическо лице и имуществото на фирмата-ЕООД без задължения, а да се откажа от задълженията на другата фирма ЕООД, която няма имущество, както и да се откажа от задълженията на фирмата ООД, в която баща ни е съдружник и фирмата няма имущество?
2. Мога ли да встъпя като наследник на баща си и да приема имуществото му като физическо лице, а да се откажа от задълженията на юридиско лице, на което той е бил собственик или съдружник?
3. Мога ли да встъпвам като наследник само в тези юридиски лица, които нямат задължения или трябва във всички, на които баща ми е бил собственик или съдружник?

									Виктория

Виктория

Отговори (4)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2017

Отговор: Няма как избирателно да наследявате. Ще наследите съответните дялове в дружествата. В ЕООД изцяло, в ООД-то, каквото притежава, като дял. Задълженията за фирмата, именно затова се нарича дружество с ограничена отговорност. Защото отговорността е до размера на капитала. И това е различното с ЕТ /едноличен търговец/, където задълженията на фирмата са и задължения на физическото лице.
Когато наследите съответните дружествени дялове, можете да преценявате какво да правите - ликвидация на фирмите, продажбата им или продължаване на дейността.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

20.03.2017

Отговор: Здравейте Виктория, накратко по отделните въпроси:
1. По въпросите за ЕООД и ООД, ако в учредителния акт на ЕООД, съответно в дружествения договор за ООД не е изрично посочено, кой от наследниците наследява правото на членство в дружеството, това означава, че всички наследници наследяват правото на членство и могат да встъпят в дружеството като съдружници. То не следва да се смества и бърка с правото на дял от имуществото/задълженията, т.е. можете да не продължите членствените правоотношения на баща Ви в някое от дружествата, но наследявате правото му на дял от имуществото на дружеството. С други думи, ако има активи те ви се следват. Взема се решение от съдружника да ви приеме или не в дружеството. Ако не ви приеме ви дължи част от активите, ако има такива, съразмерно на дела на баща ви. Ако има пасиви и те са повече от активите, нищо няма да ви дължи. Можете да продължитечленствените правоотношения в избрано от Вас дружество, в което той е бил съдружник или едноличен собственик на капитала, стига да не е уговорено друго в дружествения договор или учредителния акт. При уговорката, че преживелият съдружник при ООД следва да ви приеме за съдружник с нарочно решение. Би било добре да се погледнат самите документи за еднозначен отговор.
2. Вие сте наследник по закон и няма нужда да встъпвате като такъв, за да придобиете наследствени права върху наследственото имущество на физическото лице /баща ви/. За юридическото горе го уточнихме. Можете единствено да се откажете от наследство с нарочен акт. Проверете въпроса има ли задължения като физическо лице, тъй като вие наследявате не само правата, но и задълженията.
3. По третия въпрос, мисля, че отговорих в първия, но все пак, да го изясним. Можете да встъпвате в дружествата, както намерите за добре, стига да сте желана от съдружника, който е преживял да ви приеме като нов член в дружеството.

Дано съм бил полезен!

С УВАЖЕНИЕ,

адв. Красимир Кънев
0885872378За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2017

Отговор: Да допълня колегата, че с дружествения договор няма как да се определя кръг от наследници, различен от законовия такъв. В противен случай, това би било форма на завещание - този наследява, този не. Дружествния дял се наследява от наследниците по закон, без изключения.
Това, което Търговския закон предвижда е, че само някои от наследниците могат да искат да встъпят в дружеството - ето и нормата: Чл. 97. (1) С учредителния договор може да се предвиди, че дружеството ще продължи да съществува и когато бъде прекратено членството на някой съдружник. В този случай останалите съдружници изплащат дела от имуществото на прекратилия участието си съдружник, а при смърт на съдружник в дружеството встъпват изявилите желание негови наследници. Наследниците заявяват искането си да встъпят в дружеството в срок от 3 месеца от откриване на наследството.
(2) Ако наследниците не желаят да станат съдружници, както и при прекратяване членството на съдружник, дружеството изплаща стойността на дела на наследодателя или на прекратилия членството си съдружник от дружественото имущество и дела от годишната му печалба за времето до прекратяването на членството.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

20.03.2017

Отговор: Съгласен съм с колежката, тя е преповторила казаното от мен, с това изключение, че аз говоря за членственото правоотношение, а не за наследяването на дял от имуществото на дружеството, което е друго.
Ако наследите дял от имуществото, не означава, че може да участвате в управлението, да продавате дялове, да продължите дейността и т.н. Точно това е разликата между наследяване на дял и членствено правоотношение в дружеството, което може да възникне при точно определени обстоятелства, предвидени в закона, не само смъртта на наследодателя е необходима. /Да е жив и здрав всъщност чочека/.
За пълнота на изложеното в двата отговора при отказ на преживелия съдружник да приеме нов член /наследник на предишния си съдружник/, не се случва нищо друго освен изплащане на дела на наследника.
С уважение,

адв. КъневЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Особени представители при съдебна делба Здравейте, проведох няколко консултации за съдебна делба на имот с много собственици. Има много голяма вероятност да бъдат назначени няколко особени... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

трудово-правни отношения Здравейте! Работя с трудов договор чл.67,ал.1,т.1 във вр.с чл.70,ал.2 от КТ. В момента съм в отпуск по болест/ковид/.Пенсионер съм. След изтичане на отпуска по... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет? Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив