Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследническа земеделска земя

16.12.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, баща ми почина 30.09.2012 г. с майка ми и сестра ми се разбрахме аз да взема земята 37 дка., а сестра ми да вземе апартамента тухлена кооперация 200 кв.м. в гр. Каварна. Сестра ми живее в апартамента. 2013 август продадохме земята с майка ми и сестра ми и парите ги преведоха по моята сметка, както бяхме се разбрали. Към днешна дата двете имат претенции и искат да ме съдят за тяхните два дяла т.е. се отмятат от уговорката. затова, че нищо не са получили и , че всички пари били преведени по моята сметка. Земята беше на баща ми (наследствена). Могат ли да ме осъдят и съответно аз мога ли да се защитя по някакъв начин. Минали са 4 год и 4 месеца откакто е продадена земята.

									Мая Калева

Мая Калева

Отговори (3)    Коментара (2)

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

16.12.2017

Отговор: Здравейте,
Всеки може да се опита да защити правата си, които смята, че са накърнени пред компетентния съд, но е важно с какви доказателства разполагат. Доколкото в нотариалния акт не пише, че парите са преведени по (Ваша) сметка, а пише ,ч е продавачите са получили продажната цена (вероятно сте изписали и данъчната оценка за продажна) майка Ви и сестра Ви няма за какво да претендират и евентуално претенцията им ще е неоснователна. В същия случай и Вие може да предявите претенции за своя дял от апартамента, в който живее сестра Ви и за обезщетение за времето, през което сте бил/а лишена от възможността да го ползувате.
Успех!
адв. Денис МолловЗа повече информация: http://dmlawfirm.bg | За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

16.12.2017

Коментар: Благодаря Ви Адвокат Моллов, но в нотариалния акт се вписа реалната цена на която беше продадена земята, и сега този същия нотариус им дава съвети , че могат да ме съдят и да си вземат техните два дяла. А има ли давностен срок след като е продадена земята. Моя позната адвокатка, която не практикува професията си ми каза, че има давностен срок от 5 години от продажбата на земята и те в рамките на тези 5 год. можели да имат претенции и да си търсят дяловете. Ако заведът дело срещу мен аз мога ли да отлагам делото по някакъв начин докато минат тези 5 години и след това поради изтичане на давност прекратява ли се делото? Аз мога да попитам копувача как е написано в нотариалния акт.А могат ли да направят проверка чрез съда на движението на сметката ми? Още веднъж много Ви благодаря.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.12.2017

Отговор: Здравейте!
От запитването Ви разбирам, че всичко е било само устна уговорка. След като няма скрепено нищо с писмен акт, разбира се, че майка Ви и сестра Ви имат право да искат следващият им се дял ,вече опаричен, тъй като сте продали земята.
Но! Не сте написали нищо за апартамента, в който живее сестра Ви. Ако същият е придобит по време на брака на майка Ви и баща Ви, то тогава същият е съпружеска имуществена общност / СИО/ и след смъртта на баща Ви, Вие автоматично сте станали собственик на 1/4 идеална част, сестра Ви също на 1/4 идеална част и майка Ви на 4/6 идеални части.
Та, в тази връзка, противопоставете на тяхното искане Вашето искане, което също определете в пари. Няма ли да станат равностойни? Ако е така, тогава ще има прихващане и е безсмислено те да завеждат дело, тъй като двете насрещни претенции взаимно се погасяват.
Пак подчертавам, това е възможност, но тъй като не сте посочили всички факти, аз излагам една хипотеза.Макар и с хипотеза, надявам се да съм Ви била полезна.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

17.12.2017

Коментар: Благодаря Ви адвокат Чанкова за отговора, но има ли наистина 5 годишен давностен срок от продажбата на земята? Срока изтича август 2018, и след този срок ако те са завели дело срещу мен (а те ще го направят) прекратява ли се делото поради изтичане давностния срок?Апартамента е придобит по време на брака на майка ми и баща ми и моят дял 1/4 или 1/6 е?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.12.2017

Отговор: Общата погасителна давност е 5 години, но същата не се прилага служебно, а в заведен съдебен процес срещу Вас - можете да направите възражение за погасяване на претенцията по давност.
Относно размера на наследените дялове при апартамент, който е бил съпружеска имуществена общност, Вашият дял е 1/6.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Възбрана на имот от ЧСИ Здравейте, има ли вариант да продам жилище с Възбрана от ЧСИ, свързана с плащане на издръжка на дете до 18г. Демек жилището ще ми е гарант че ще плащам... Последен отговор - 20.12.2021 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Смяна на нотариален акт Здравейте.Имам нотариален акт за учредено право на строж но след изминати 2 години зградата е построена и получих копие от Акт 15 и удостоверение за... Последен отговор - 19.01.2022 от Иван Стоянов

3 Отговори

Продажба на имот с Възбрана Здравейте, има ли вариант да продам жилище с Възбрана от ЧСИ, свързана с плащане на издръжка на дете до 18г. Демек жилището ще ми е гарант че ще плащам... Последен отговор - 19.12.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Възбрана на имот от ЧСИ Здравейте, има ли вариант да продам жилище с Възбрана от ЧСИ, свързана с плащане на издръжка на дете до 18г. Демек жилището ще ми е гарант че ще плащам... Последен отговор - 19.12.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

правни въпроси Съсобственник с 1/2 ид.част от къща По новия кадастр.план е двуетажна , а по стария едноетажна.Другият съсобственик е зет ми с когото не сме в добри... Последен отговор - 16.01.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив