Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследническа земеделска земя

16.12.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, баща ми почина 30.09.2012 г. с майка ми и сестра ми се разбрахме аз да взема земята 37 дка., а сестра ми да вземе апартамента тухлена кооперация 200 кв.м. в гр. Каварна. Сестра ми живее в апартамента. 2013 август продадохме земята с майка ми и сестра ми и парите ги преведоха по моята сметка, както бяхме се разбрали. Към днешна дата двете имат претенции и искат да ме съдят за тяхните два дяла т.е. се отмятат от уговорката. затова, че нищо не са получили и , че всички пари били преведени по моята сметка. Земята беше на баща ми (наследствена). Могат ли да ме осъдят и съответно аз мога ли да се защитя по някакъв начин. Минали са 4 год и 4 месеца откакто е продадена земята.

									Мая Калева

Мая Калева

Отговори (3)    Коментара (2)

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

16.12.2017

Отговор: Здравейте,
Всеки може да се опита да защити правата си, които смята, че са накърнени пред компетентния съд, но е важно с какви доказателства разполагат. Доколкото в нотариалния акт не пише, че парите са преведени по (Ваша) сметка, а пише ,ч е продавачите са получили продажната цена (вероятно сте изписали и данъчната оценка за продажна) майка Ви и сестра Ви няма за какво да претендират и евентуално претенцията им ще е неоснователна. В същия случай и Вие може да предявите претенции за своя дял от апартамента, в който живее сестра Ви и за обезщетение за времето, през което сте бил/а лишена от възможността да го ползувате.
Успех!
адв. Денис МолловЗа повече информация: http://dmlawfirm.bg | За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

16.12.2017

Коментар: Благодаря Ви Адвокат Моллов, но в нотариалния акт се вписа реалната цена на която беше продадена земята, и сега този същия нотариус им дава съвети , че могат да ме съдят и да си вземат техните два дяла. А има ли давностен срок след като е продадена земята. Моя позната адвокатка, която не практикува професията си ми каза, че има давностен срок от 5 години от продажбата на земята и те в рамките на тези 5 год. можели да имат претенции и да си търсят дяловете. Ако заведът дело срещу мен аз мога ли да отлагам делото по някакъв начин докато минат тези 5 години и след това поради изтичане на давност прекратява ли се делото? Аз мога да попитам копувача как е написано в нотариалния акт.А могат ли да направят проверка чрез съда на движението на сметката ми? Още веднъж много Ви благодаря.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.12.2017

Отговор: Здравейте!
От запитването Ви разбирам, че всичко е било само устна уговорка. След като няма скрепено нищо с писмен акт, разбира се, че майка Ви и сестра Ви имат право да искат следващият им се дял ,вече опаричен, тъй като сте продали земята.
Но! Не сте написали нищо за апартамента, в който живее сестра Ви. Ако същият е придобит по време на брака на майка Ви и баща Ви, то тогава същият е съпружеска имуществена общност / СИО/ и след смъртта на баща Ви, Вие автоматично сте станали собственик на 1/4 идеална част, сестра Ви също на 1/4 идеална част и майка Ви на 4/6 идеални части.
Та, в тази връзка, противопоставете на тяхното искане Вашето искане, което също определете в пари. Няма ли да станат равностойни? Ако е така, тогава ще има прихващане и е безсмислено те да завеждат дело, тъй като двете насрещни претенции взаимно се погасяват.
Пак подчертавам, това е възможност, но тъй като не сте посочили всички факти, аз излагам една хипотеза.Макар и с хипотеза, надявам се да съм Ви била полезна.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

17.12.2017

Коментар: Благодаря Ви адвокат Чанкова за отговора, но има ли наистина 5 годишен давностен срок от продажбата на земята? Срока изтича август 2018, и след този срок ако те са завели дело срещу мен (а те ще го направят) прекратява ли се делото поради изтичане давностния срок?Апартамента е придобит по време на брака на майка ми и баща ми и моят дял 1/4 или 1/6 е?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.12.2017

Отговор: Общата погасителна давност е 5 години, но същата не се прилага служебно, а в заведен съдебен процес срещу Вас - можете да направите възражение за погасяване на претенцията по давност.
Относно размера на наследените дялове при апартамент, който е бил съпружеска имуществена общност, Вашият дял е 1/6.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследство Здравейте. Прочетох вашата сратия но не разбирам какво по точно значи че правото да се претендира за възстановяване на запазена част се погасява по... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив