Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Изряден препис от решение на ПК?

08.02.2015 - Правни казуси - 0 Отговори     (0)

През 2013 г. нотариус изповядва покупко-продажба на 50 дка арендувана зем. земя. Собствеността върху земята е удостоверена с Решение на ПК от 1994 г. в заверен препис. Преписът е:
- без печат "Вярно с оригинала";
- без печат "Влязло в сила";
- без дата на заверката;
- без подписи на членовете на ПК и без каквото и да е обозначение, че този документ някога е бил подписван от членове на ПК - поставен е само печат на ОСЗ и подпис на заверилия преписа (н-к ОСЗ през 2013).
Освен това имената на членовете на ПК, издали решението през 1994, не фигурират в преписа. Вместо тях са вписани пет имена на настоящи служители от ОСЗ, като е поставена следната “Забележка: Към 30.11.1994 г. състава на ОСЗ/ПК е бил друг.“ Името на службата, която е издала документа, също е променено, но не е поставена забележка, че през 1994г. е било друго.
Прокурорът смята, че преписът е напълно изряден. Вие как смятате?

									Ренета Стоянова

Ренета Стоянова Друго
Варна

Коментара (2)

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

19.02.2015

Коментар: Намерих съдебни решения за подобни случаи:

1. "Представеното по делото на стр.25 решение №....1999г. не съдържа подписи, нито вписване, че такива са положени от лицата, посочени като членове на органа, поради което не  може да се направи извод, че съществува официален документ, който е носител на административния акт. Официално заверения препис означава пълно и точно копие на документа" Източник: http://www.adms-sz.com/pages/0061d810/33393010.htm Тук се обяснява и каква е разликата между "препис" и "препис-извлечение".

2. "признава за установено, че представените от същия официално заверени преписи от решения на ПК – Кнежа са неистински документи поради несъответствие на съдържанието на преписите с оригиналите на документите, надлежно подписани от членовете на ПК – Кнежа. Източник:
http://pleven.court-bg.org/img/File/SPRAVKI%20PO%20DELA/SVURSHENI%20DELA/2013/1113/03/0063d813_677a2413.htm И пак там: "“...официално заверени преписи от решенията на Поземлена комисия - Кнежа, които представляват разпечатки от информационна програма и върху същите не са положени подписи на длъжностни лица, с изключение на този на лицето, издало преписите.” (точно като в нашия случай, бел. моя, Р.С.)

3. "препис от Решение на ПК Лъки със заверка „препис“ и печат на ОСЗ Лъки, който не съдържа подписите на нито един от членовете на комисията, включително на председател и на секретар." Източник: http://court-asenovgrad.org/info/cases/oldcases/new/GR506-2013.htm


Нещата вече се изясниха. Преписът, за който питам, не е изряден. Не знам само как да разубедя прокурора, който е на противоположното мнение.
За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

24.12.2016

Коментар: Председателят на Нотар. камара даде становище, че този "препис" представлява документ с невярно съдържание. http://softisbg.com/dannies_blog/komentarat-na-predsedatelya-na-notarialnata-kamara.html Прокурорът продължава да мълчи.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Наследствена земя Съсобственик съм на 3 декара наследствена земя със статут Ливада( в договора е записано кой коя част от земята може да ползва), искам да я заградя и... Последен отговор - 21.09.2018 от Катя

6 Отговори

Стари нотариални актове Здравейте! Имам къща, която от как е построена пет пъти е сменяла собственика си. Освен собствения си нотариален акт аз имам предишните два. Трябва ми... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Отказ от наследство Здравейте, през 1992 г. с решение на Поземлена комисия държавата възстановява имоти - земи и гори на покойния ми прадядо в провинция, починал през 70-те... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Помощник на ЧСИ ми взе неправомерно парите Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от Бисер Захариев

2 Отговори

Помощник ЧСИ запорира банковата ми сметка и ми взе неправомерно парите. Упорито... Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив