Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупко-продажба на имот срещу гледане

05.06.2023 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Преди 30 години сключих с баща ми Договор за ПОКУПКО-ПРОДАЖБА на селската му къща, с клауза за издръжка и гледане.
Той почина преди 12 год., а майка ми вече е на 84 години и има ментални проблеми. 30 години се грижех за родителите ми, защото сестра ми се омъжи и живееше на 500 км. от нас. Преди година, съпругът й я изгонил, накарала майка да й „дари“ наследствения апартамент „за да я гледа“ и не ми разрешава контакт с нея. Разбрах, че иска да развали 30 годишния договор с аргумента, че от една година тя се грижела за нея.
За съжаление, не пазя документи за покупките на храна, дрехи, медицински услуги, битова техника и други, и има голяма вероятност да развали договора.
За да спася имота, за чиято реконструкция дадох около 50000 лв., сключих със сина си Договор за ПОКУПКО-ПРОДАЖБА на същата къща и Нотариалният акт е вписан в Имотния регистър.
Какво ще дължа, ако сестра ми, от името на майка, развали 30 годишния договор?
С уважение: Йорданова

									Светла Йорданова

Светла Йорданова

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.06.2023

Отговор: Здравейте, Светла Йорданова,

не става съвсем ясно от описаното от Вас какво имате предвид, поради което е силно препоръчително документите като нотариалния акт за покупко-продажба и нотариалния акт за прехвърляне на имот срещу гледане и издръжка да бъдат прегледани от адвокат или нотариус. Следва да имате предвид обаче, че нотариални актове за гледане и издръжка, сключени с вече починали лица, не могат да се атакуват от трети лица.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

24.06.2023

Отговор: Здравейте госпожо Йорданова!
Вашият казус е интересен от правна гледна точка, но има неясноти относно запитването.
ПЪРВО - предполага се, че къщата е закупена или построена по време на брака между майка Ви и баща Ви, а Вие твърдите, че сте сключили само договор с него.
В този смисъл - процесната къща наследствена на баща Ви ли е, или е била придобита по време на брака?
Ако, тя е наследствена на баща Ви - да, тогава може само с него да сключите договор за издръжка и гледане, но, ако същата е придобита по време на брака, той не може да Ви прехвърли цялата собственост.
ВТОРО - ако договорът , който сте сключили е бил валиден, то задължително трябва да е вписан в Агенция по вписванията изповяданата сделка.
ТРЕТО - твърдите, че сте прехвърлили имота на сина си с покупко- продажба, но не посочвате кога е станало това.
В заключение искам да Ви помоля да се обърнете към адвокат по Ваш си избор, да му покажете документите, за да може да Ви се отговори на место точно. Такава консултация Ви е наложителна, преди да предприемете каквото и да е правно действие.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Договор за аренда/преаренда - права? Здравейте, имах фирма и с нея сключих договор за аренда с едно лице. В последствие, фирмата ми фалира, а малко преди това сключих договор за преаренда с... Последен отговор - 17.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив