Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отлагане на дело

29.09.2021 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте,

Има ли лимит на това, колко пъти може да се отложи едно дело? В случая става въпрос за многократно отлагано дело, защото един от двамата адвокати на ищеца пътува в чужбина. Ту единият представя самолетен билет, ту другия. Пред съда, те са казали, че искат да са заедно.
Можем ли да обжалваме поредното решение на съдията да отложи делото уж по уважителни причини, щом ищеца има 2 адвоката и единия може спокойно да се яви в негова защита? Как става такова обжалване?

Благодаря!

									Katya

Katya

Отговори (3)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.09.2021

Отговор: Не, няма лимит колко пъти може да се пренасрочва делото. Не казвате от какъв характер е делото - гражданско или наказателно. Ако е наказателно, не може да се гледа без адвокат/защитник на подсъдимия.
Ако е гражданско, може. За да се отложи дело, необходимо е освен адвоката, също и страната (ищец или ответник) да е възпрепятстван, като това се доказва с документи. Няма вариант двамата адвокати да искат да са заедно и затова да се отлага делото, още повече ако страната е налична. Актът с който съдът отлага и насрочва дело за друга дата, се нарича определение, както можете да прочетете и в протоколите от съдебните заседания, които са достъпни в кориците на делото. Този акт, тъй като е по хода на делото, не подлежи на обжалване, но не пречи да опитате. Дълбоко се съмнявам, че Вие нямате адвокат, който да Ви представлява по това дело. Би следвало да се обърнете към него по този въпрос. Ако пък нямате адвокат или имате, но се съмнявате в нещо, няма пречка да отидете в съда, където ще Ви предоставят делото. В протоколите от всяко съдебно заседание, ще прочетете кой и какво, както и защо всъщност се отлага делото. Ако това дело е гражданско и съдът найстина го отлага по причините, които пишете (в което съм скептична), можете да искате отвод на съдията.За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

29.09.2021

Отговор: Здравейте, Катя,

съгласно чл. 142, ал. 2 от Гражданско процесуалния кодекс съдът отлага делото, ако страната и пълномощникът и не могат да се явят поради препятствие, което страната не може да отстрани. В случая не е уредено изрично как следва да се процедира при двама упълномощени адвокати. Можете да обжалвате определението на съдията за недаване ход на делото, ако Ви е указано, че е възможно това. Срещу определенията на съда могат да бъдат подавани частни жалби:
1. когато определението прегражда по-нататъшното развитие на делото, и
2. в случаите, изрично посочени в закона.

Няма лимит за отлагане на съдебните заседания.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

03.10.2021

Отговор: Здравейте Катя!
Бих казала, че Вашето питане е изключително актуално, както преди, така и сега, както и за в бъдеще. Това е основателно питане, предвид продължителността на развитие на съдебния процес пред определена съдебна инстанция във времето.
Ето и моя отговор:
ПЪРВО - важно е да бъде направено уточнение дали става въпрос за гражданско или наказателно дело, което не сте направили, защото има разлика и в отговора, който следва да Ви бъде даден.
Предполагам обаче, че става въпрос за граждански процес, за това и моя отговор ще бъде в такава посока.
Разглеждането на дело в открито съдебно заседание може да бъде отложено тогава, когато:
- налице е нередовно призоваване на страна в процеса - за такова се приема, когато страната не е получила призовка, получила е призовка в по-малък от 7- дневен срок, съобщението е било подписано от трето лице, което не е уведомило страната, адресът неизвестен;
- налице е основателна причина, която не зависи от страната , за да се яви лично - например заболяване от Ковид 19, ОСТРО заболяване / спешна операция, вирусна инфекция/, прекарано ПТП, смърт на близък;
- страната държи на всяка цена да се представлява от адвоката си, като в този случай, ако адвоката отсъства от съответното заседание се проверява причината, поради която отсъства нейния защитник и тук вече е ПРЕЦЕНКА НА СЪДА да прецени -НАИСТИНА ЛИ Е ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНАТА,поради която адвокатът не може да се яви в зала?
Във Вашето питане сте споменали, че на няколко пъти се случва отлагане на делото, поради неявяване на адвоката и съдът уважава, а Вие не сте съгласни с това положение.
В такъв случай, ако считате, че НЕ Е НАЛИЦЕ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА, а съдът УВАЖАВА ИСКАНЕТО, сте в правото си да поискате ОТВОДА НА СЪДИЯТА- ДОКЛАДЧИК, че проявява субективност и пристрастност и той ЩЕ БЪДЕ ДЛЪЖЕН ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ.
ПОДЧЕРТАВАМ - съгласно ГПК Вие не може да обжалвате определението на съда, когато той отлага делото безпричинно, защото ГПК не дава възможност за обжалване на това определение, но винаги може да поискате отвода му и съдията е длъжен да се произнесе.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши", 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Договор за аренда/преаренда - права? Здравейте, имах фирма и с нея сключих договор за аренда с едно лице. В последствие, фирмата ми фалира, а малко преди това сключих договор за преаренда с... Последен отговор - 17.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив