Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

брак с чужденец

06.01.2018 - Други - 2 Отговори     (0)

Здравейте предстой ми да сключа брак с чужденец.Мъжът за който ще се омъжвам е от Африка по-точно Сиера Леоне.Знам че с тази страна нямаме сключен договор за правна помощ и тя не участва в Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни документи.Достатъчно ли е превод и легализация с апокриф на моите документи за да сключим брак в Сиера Леоне?

									Марияна Ивова

Марияна Ивова Друго

Отговори (2)   

											Теодора Ангелова

Теодора Ангелова

06.01.2018

Отговор: Здравейте,
Можете да заверите документите, които са ви необходими чрез МИнистерство на външните работи. Информацията по-долу е от сайта на министерството, за държави, които не са включени в Хагската конвенция.
В случай че документите, произхождащи от друга държава, не притежават или не могат да бъдат снабдени с апостил, за да произведат действие на територията на република България, те трябва да бъдат удостоверени (легализирани) съгласно общоприетата практика:

изисква се документът да бъде заверен от Министерството на външните работи на издаващата държава;
щемпелът на Министерството на външните работи на издаващата държава следва да бъде удостоверен/легализиран от българското дипломатическо или консулско представителство в тази държава.
Щемпелът на Министерството на външните работи на издаващата държава може да бъде удостоверен/легализиран и от намиращото се в република България чуждестранно дипломатическо или консулско представителство на страната на произход на документа, но в този случай е необходима и последваща заверка от Министерството на външните работи на република България /МВнР заверява чуждестранното дипломатическо представителство/.

Когато в издаващата държава няма българско посолство/консулство:

Щемпелът на Министерството на външните работи на издаващата държава следва да бъде удостоверен/легализиран от посолството на република България в столицата на трета държава, което е акредитирано и за тази държава. Щемпелът на Министерството на външните работи на издаващата държава може да бъде удостоверен/легализиран и от акредитираното за република България дипломатическо или консулско представителство на страната на произход на документа, намиращо се в трета държава, но в този случай е необходима и последваща заверка от Министерството на външните работи на република България /МВнР заверява чуждестранното дипломатическо представителство/.
Можете да получите повече информация на телефоните на Външно министерство + 359 2 807 64 13, + 359 2 807 64 18 , + 359 2 807 64 19 , + 359 2 807 64 21 , + 359 2 807 64 22
+ 359 2 807 64 23
Надявам се, да съм ви била от помощ!
С поздрав,
Теодора АнгеловаЗа повече информация: http://http://www.mfa.bg/bg/pages/51/index.html | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

07.01.2018

Отговор: Здравейте!
Искрено Ви желая успех, но и искрено Ви напомням, че по отношение на тази страна информацията, касаеща сигурност, здравеопазване, социални грижи никак не е положителна, но в крайна сметка решението е Ваше.
Конкретно на въпроса Ви - България няма консулство в тази страна, а Вие сте написали, че искате там да сключите граждански брак.
При това положение - Министерството на външните работи на България указва на българските граждани, че република България няма функциониращо посолство в столицата Фритаун. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Сиера Леоне, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на република България в Абуджа, Федерална република Нигерия и посочва адрес:
Посолство на република България в Абуджа
Адрес: 10 Euphrates str., Off Aminu Kano Crescent, Maitama, Abuja
Тел.: +234 9 413 00 34; +234 9 672 43 59 – 10.00-16.00 GMT+2
Факс: +234 9 413 27 41
Работно време: 09.00 – 12.30 ч.
E-mail: Embassy.Abuja@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/nigeria
Това означава, че или от тук си приготвяте легализиран превод на всички необходими документи с апостил, или в трета държава, където има Българско посолство , за да сложат щемпел.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

обезщетение при чл.325 ал 1 т.3 Здравейте ! Ще бъда благодарна, ако има компетентно лице да ме осветли по следният казус. Притеснена съм за племенника ми...Назначен е на срочен... Последен отговор - 7.02.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

издаване на скица ПИ с НАкт от1991г е закупен имот (скица хххх/1991). В АгВп разполагат с НА, но нямат скица. Имотът е оградено с телена мрежа голо място и е в границите на... Последен отговор - 17.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Напръскаха ме с лютив спрей в очите Здравейте, вчера една жена, след като имахме скандал, ме напръска с лютив спрей в очите пред едно казино, където има камери. Уточнявам, че аз не съм я... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Газифициране Трябва ли разрешение на съседи в решим на етажна собственост за газифициране? Последен отговор - 28.02.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

обезщетение по 325чл1 Задайте въпроса си тук Здравейте ! Ще бъда благодарна, ако има компетентно лице да ме осветли по следният казус. Притеснена съм за племенника... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив