Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

етажна собственост

07.03.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте , както тълкувам закона, за да e легитимно свикването общото събрание за решаване проблемите на входа, като първа точка трябва да има обява /покана/за общо събрание , залепена на видно място Как се доказва наличието на този факт с обявата ?
Някой може да каже, че не е забелязал обявата. Как да постъпя? Има ли разписка с която да всеки да удостовери , че е запознат с обявата ?

									Румен Пейчев

Румен Пейчев Инженер
Плевен

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.05.2019

Отговор: Здравейте, г-н Пейчев!

Въпросът Ви вълнува и други домоуправители, изненадвам се, че толкова дълго време е останал без отговор.
Да, възможно е да изготвите индивидуални разписки, с които да обходите всички апартаменти във входа. Или пък под самата обява от всеки запознал се да вземете подпис и текст "Запознат".
Въпреки това НЕ Е задължително всеки да е видял обявата - достатъчно е да е могъл да я види, като гаранция за това е спазването както на законовия срок, така и задължителното поставяне на определено място - "на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието".
Чисто от практиката, ако държите всички да видят съобщението, залепете го И в асансьора.
Иначе, входната врата е идеалното място, обикновено се дублира и върху таблото за обяви.
Залепването се протоколира, като се записват датата и часът на залепване както върху самата покана, така и в протокола. Подписват се лицата, които свикват общото събрание.
И така - общото събрание може да се проведе НАЙ-РАНО на осмия ден от залепването, а в неотложни случаи (обикновено течащ покрив, наводнение, риск от самосрутване...) - в срок от 24 часа след това.

Колкото до текста на разписката - той е свободен и би трябвало да гласи нещо от рода на "Уведомен съм, че на ....., от ..... часа ще се проведе общо събрание. Подпис и три имена"

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.05.2019

Отговор: Здравейте господин Пейчев!
Действително, съгласно ЗУЕС поканата за провеждане на Общо събрание на блока трябва да бъде залепена на видно място / асансьор, входна врата на блока, табло/ най-малко 7 дни преди провеждане на събранието. Това е така.
За съжаление, обаче, все още в много входове се намира лице, което да скъса, или унищожи такава покана. В тази връзка, моят съвет е, че най-доброто е, човек от УС на входа, в рамките на час вечерта може да позвъни на всеки апартамент и член от семейството да се разпише, че е надлежно уведомен. При този начин, никога няма пропуски.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Грешка в нотариалния акт Здравейте, загледах нотариалния си акт ,който е за сделка изповядана април 2021 година. Забелязах,че има грешка спрямо скицата от кадастъра. Номерата... Последен отговор - 15.08.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Анулиране на сделка за продажба на недвижимо имущество. Срок за анулиране.... Здравейте, въпроса ми е имали давностен срок за анулиране на сделка за продаден имот и какъв е той. Можем ли да осъдим купувача за покупка с... Последен отговор - 6.09.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

УПИ с 1/2 от сграда Здравейте, притежавам УПИ 500кв.м., ъглово във формата на квадрат с лице към две улици върху, което е застроена едноетажна къща със ЗП 98 кв.м. с два отделни... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Узаконяване на място за поставяне на гаражна клетка ! Здравейте! Искам да си узаконя едно местенце зад блока, на което да поставя гаражна клетка. Зад блока ми има 12 клетки. Има място за още 14 - така ми казаха... Последен отговор - 14.09.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Достъп до жилище Габрово ул. Генерал Дерожински 55.имотът ми е строен на калкан. От горната страна е улицата долният край граничи с реката, от едната страна е съседът ми,а... Последен отговор - 18.09.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив