Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

етажна собственост

07.03.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте , както тълкувам закона, за да e легитимно свикването общото събрание за решаване проблемите на входа, като първа точка трябва да има обява /покана/за общо събрание , залепена на видно място Как се доказва наличието на този факт с обявата ?
Някой може да каже, че не е забелязал обявата. Как да постъпя? Има ли разписка с която да всеки да удостовери , че е запознат с обявата ?

									Румен Пейчев

Румен Пейчев Инженер
Плевен

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.05.2019

Отговор: Здравейте, г-н Пейчев!

Въпросът Ви вълнува и други домоуправители, изненадвам се, че толкова дълго време е останал без отговор.
Да, възможно е да изготвите индивидуални разписки, с които да обходите всички апартаменти във входа. Или пък под самата обява от всеки запознал се да вземете подпис и текст "Запознат".
Въпреки това НЕ Е задължително всеки да е видял обявата - достатъчно е да е могъл да я види, като гаранция за това е спазването както на законовия срок, така и задължителното поставяне на определено място - "на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието".
Чисто от практиката, ако държите всички да видят съобщението, залепете го И в асансьора.
Иначе, входната врата е идеалното място, обикновено се дублира и върху таблото за обяви.
Залепването се протоколира, като се записват датата и часът на залепване както върху самата покана, така и в протокола. Подписват се лицата, които свикват общото събрание.
И така - общото събрание може да се проведе НАЙ-РАНО на осмия ден от залепването, а в неотложни случаи (обикновено течащ покрив, наводнение, риск от самосрутване...) - в срок от 24 часа след това.

Колкото до текста на разписката - той е свободен и би трябвало да гласи нещо от рода на "Уведомен съм, че на ....., от ..... часа ще се проведе общо събрание. Подпис и три имена"

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.05.2019

Отговор: Здравейте господин Пейчев!
Действително, съгласно ЗУЕС поканата за провеждане на Общо събрание на блока трябва да бъде залепена на видно място / асансьор, входна врата на блока, табло/ най-малко 7 дни преди провеждане на събранието. Това е така.
За съжаление, обаче, все още в много входове се намира лице, което да скъса, или унищожи такава покана. В тази връзка, моят съвет е, че най-доброто е, човек от УС на входа, в рамките на час вечерта може да позвъни на всеки апартамент и член от семейството да се разпише, че е надлежно уведомен. При този начин, никога няма пропуски.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив