Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Еднолично владеене от съсобственик на имот

22.03.2016 - Други - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
След смъртта на майка ми и на нейна сестра, която няма съпруг и деца се оказах съсобственик с преживялата трета сестра на имот.Два парцела,поделяеми,единия- с къща,другия със селскостопанска сграда.Тя ги владее фактически към момента 5 години, не желае да има доброволна делба,а не иска и разходи за съдебна делба. Аз не мога да ползвам никаква част от имота.Заплащам си обаче данъка и ТБО
всяка година за моята си идеална част.
Смятат ли се тези 5 години за доброволно владеене,след като тя шумно оповестява този факт,но и руши имота като сече дървета,бута огради и т.н.,а аз не мога да докажа моето усилие това да не се случва.Разговори не помагат.
Мога ли и как поне да прекъсна давностния срок на владеенето от нейна страна,за да положа още усилия
евентуално да се споразумеем за доброволна делба.
Мога ли да претендирам някакъв наем и изобщо как да има някаква фактическа или юридическа следа,че аз се противопоставям на това нейно еднолично владеене?
Благодаря

									Геов

Геов

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.03.2016

Отговор: Владението й не е добросъвестно. За Вас е добре да й отправите нотариална покана да Ви плаща месечно обезщетение за лишаване от правото Ви на ползване на съсобствените Ви имоти. По този начин, категорично няма шанс да придобие имота по давност. От друга страна, съдебна делба не е лош вариант, щом парцелите са два. Държавни такси не се дължат ппри образуване на делото. А при спогодба по време на делото, дължимите такси се намаляват наполовина. Опитът сочи, че вироглавите съсобственици рязко се дисциплинират, когато получат съдебни книжа за делба. И споразумението в хода на делото обикновено се случва бързо.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

22.03.2016

Отговор: Здравейте, г-н Геов!
Поддържам изцяло казаното от колегата Миткова.
Въпреки това, аз бих стартирала първо с нотариалната покана, защото част от съсобствениците се стесират от нея и "омекват" за доброволна делба. Другият вариант е да Ви осигури възможност и Вие да ползвате имота - тогава ще прекъснете владението й (защото то е държане до момента, в който Вие опитвате да ползвате, а тя Ви пречи, твърди, че е нейно - тогава започва да тече придобивна давност, но тя е винаги 10 г.,тъй като лелята е недобросъвестен владелец - знае, че е Ваше, но го владее за себе си)
Ако и това не помогне - насочете се към съдебна делба, а в нея може да си прихванете и обезщетението за лишаване от ползване (което сте поискали с нотар. покана - защото то се дължи едва от момента на връчване на поканата).

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив