Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Документ чрез пълномощно

03.04.2017 - Земеделска земя - 5 Отговори     (0)

Здравейте,
Имам пълномощно от сестра си и майка ни, в което е включено издаването и заверяването на документи, също и представляването им от мен пред нужните институции и продажба, всичко това свързано с наследствена земеделска земя. Въпросът ми е, може ли с това пълномощно да ми бъдат издадени данъчните им декларации, тъй като те са извън страната? Благодаря за отделеното време! Лека вечер!

									Диана Александрова

Диана Александрова Друго
София

Отговори (5)    Коментара (3)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

04.04.2017

Отговор: Здравейте г-жо/г-це Александрова!

Описаното от Вас пълномощно прилича на генерално, но пък от друга страна говорите за земи...
Не е много ясно.

Препис (копие) от данъчната декларация може да поискате и без пълномощно - то ще Ви е необходимо за получаването.
Така че Ви съветвам да отидете и да подадете молба, като при това покажете пълномощното на служителките и ги помолете да Ви разберат. Предполагам, че няма да откажат.
Все пак зависи какво точно пише в пълномощното...

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

04.04.2017

Отговор: П.п. Служителите на НАП обикновено изискват изрично да е записано, че важи пред органите на Националната агенция по приходите. Ако има такова нещо (или друго подобно) във Вашето пълномощно - проблем няма.Но дори да липсва, смятам, че ако ги помолите, вероятно ще приемат и генерално пълномощно.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

04.04.2017

Отговор: Неразделна част от пълномощното за продажба на недвижим имот (земя във Вашия случай) са декларациите по чл. 264, ал. 1 от ДОПК (2 бр.) и по чл.25, ал. 8 от ЗННД (1 бр.), които следва да са подписани от упълномощителите, а подписите им – нотариално заверени. Освен това пълномощното следва да е с нотариална заверка както на подписите на упълномощителите, така и на съдържанието на самото пълномощно, т.е. майка Ви и сестра Ви да са подписали 2 бр. пълномощно, от които единият да е у Вас, а другият – в архива на нотариуса (евентуално консула, във Вашия случай). И накрая, пълномощното следва да е въведенов единната информационна система, функционираща от 2009 г. по силата на чл. 28б от ЗННД, като от 13.04.2016, доколкото знам, задължението за регистрация на пълномощното в единната информ. система се отнася и за длъжностните лица, на които са делегирани ограничени нотариални функции, т.е. за консулите и кметовете - съгл. чл.2б от Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите.


За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

04.04.2017

Коментар: Здравейте!
Много благодаря и за трите отговора и Вашите уточнения!
Да, прави сте, не бях описала ясно случая! Сега, като чета отговорите Ви, си давам сметка, че е трябвало да уточня. Става дума точно за тази декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК, дали аз мога да я подпиша, а иначе пълномощното е заверено при нотариус в края на миналата година - и съдържанието и подписите. И всички други документи за продажбата са готови и заверени. Но сестра ми е в чужбина за по-дълго, а майка ми е инвалид 1-ва група и затова питам, дали тази декларация може да заверя аз нотариално?
Благодаря и моля за извинение, че не бях достатъчно ясна!



За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

04.04.2017

Отговор: Тези декларации Вие лично не можете да подпишете, но няма страшно. Сестра Ви може да подпише декларациите пред български консул и да Ви ги изпрати, а майка Ви може да бъде посетена от нотариус в дома й (услугата е по-скъпа, но затова пък е много удобна за трудноподвижни хора). Ако не може да се подпише, следва да уведомите нотариуса да си носи тампона за пръстов отпечатък.





За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

04.04.2017

Коментар: Много Ви благодаря! Лека вечер!


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

04.04.2017

Отговор: Здравейте отново!

Аз останах с впечатление, че искате копие от годишната данъчна декларация на майка си и сестра си...

Сега разбирам.
Действително, както току-що публикува уважаваната от мен и много точна г-жа Стоянова, Вие НЕ МОЖЕ (нямате право) да подписвате декларация от чуждо име. Дори с пълномощно.

Единият вариант е този, който г-жа Стоянова Ви е предложила - такава декларация да бъде попълнена от сестра Ви и майка Ви и заверена в наше посолство или консулство в чужбина.

Другият - а той ми се вижда по-удобен и лесен, е да извадите с Вашето пълномощно по едно удостоверение от НАП и за двете дами, че нямат неплатени публични задължения. (http://www.nap.bg/page?id=392)
Това удостоверение може да замести декларацията по чл.264, ал.1 ДОПК (ако нотариусът не е твърде тесногръд), а него Вие имате право да извадите от тяхно име, като техен пълномощник.

За всеки случай, попитайте избрания нотариус. Ако откаже, или го сменете, или ангажирайте близките си със нотариална заверка в най-близкото до тях посолство или консулство на Република България.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

04.04.2017

Коментар: Отново изказвам своята благодарност и към Вас, адвокат Симеонова и към Вас, г-жо Стоянова! Наистина много ми помогнахте в лутането ми как да постъпя, защото сестра ми е в континент, където разстоянията са огромни и достъпът до консулство е доста труден. Затова ще опитам с варианта с НАП, за което Ви благодаря! Бяхте изчерпателни и двете и ми помогнахте! Всичко добро Ви желая!


За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Събиране на информация за наследствени земи Здравейте! Дълги години моите баба и дядо не са се интересували от наследствените си земи. Започнах да им помагам с намирането на информация за тях.... Последен отговор - 12.03.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изплатена сума от "бели петна" на един от наследниците Здравейте! Един от наследниците е получил сумите от "бели петна" на земеделската земя. Попълнил е декларацията за разпределение на парите по чл.30, ал.3,... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сключен договор за наем на земеделска земя от сънаследник Здравейте! Дядо ми има наследствени земи от неговия дядо. Проверих ги и в периода 2017-2020 г. фигурират като "бели петна". В последните две години, обаче, има... Последен отговор - 2.04.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Плащане на аренда, на само 1 от 5 съсобственика Здравейте! Фирма арендатор, чрез подставено лице придобива /чрез замяна с движима вещ/ съсобственост върху 2/5 от 8 парцела с обща площ 128 дк. Лицето... Последен отговор - 13.07.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Събиране на информация за наследствени земи Здравейте! Дълги години моите баба и дядо не са се интересували от наследствените си земи. Започнах да им помагам с намирането на информация за тях.... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив