Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

делба на земеделска земя

17.04.2024 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте,

Как се определят границите при добробволна делба на земеделска земя? Частите са над 3 дка, интересува ме собствениците ли решават как точно да бъде разделена.

Благодаря!

									Венци

Венци

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.04.2024

Отговор: Площите, границите и достъпът до всеки от новообразуваните имоти, се определя от собствениците, на база на това, какво е възможно. Необходимо е да се изготвят скици-проекти, които обективират бъдещото разделяне и са обозначени с бъдещите, проектни номера на имотите. Следва да се обърнете към геодезист, вписан като правоспособно лице в АГКК, за изготвяне скици-проект, които ще са неразделна част от имотите.
Горното важи, в случай, че от съществуващи имоти, ще се образуват нови, тоест, ще променяте граници, площ.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.04.2024

Отговор: Здравейте Венци!
Съсобствениците на земеделски земи могат да поделят помежду си собствеността чрез договор за доброволна делба, който се изповядва при Нотариус, или чрез съдебна делба пред Районния съд по местонахождение на нивите.
При делбата обаче е важно да се знае изискването на закона, че отделните части не могат по- малки, съответно:
За нивите не могат да бъдат по-малки от три декара;
За ливадите по-малки от два декара;
За лозя и овощни градини един декар.
Когато се прави делба по доброволен ред предварително се определя това, а когато се прави по съдебен ред, тогава съдът назначава вещо лице, което изготвя проекто - разделителен протокол.
Ако съделителите са много и не може всеки да получи реален дял, тогава обикновено се разделят земите, като някой съделители се слагат в общ дял, или пък един или двама получават земята, а получилите земята изплащат приспадащата се част на останалите.
Има различни варианти при разделянето на земята, поради което е нужно да Ви напътства адвокат.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Европейска програма за необработваеми земеделски земи Има ли програмаза поддържанена земеделски земи, които не се обработват? Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

2 Отговори

делба на земеделска земя Здравейте, Как се определят границите при добробволна делба на земеделска земя? Частите са над 3 дка, интересува ме собствениците ли решават как точно... Последен отговор - 20.04.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Електрификация на земеделска земя. Здравейте, няколко парцела със статут земеделска земя и друг вид гора.Разположени между асфалтов път и речно корито на две малки полупланински... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив