Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Чл.134 от ззд

08.01.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)


Имам ИД за просрочен кредит,но имуществото ми не може да удовлетвори кредитора.Родителите ми искат чрез дарение да прехвърлят техните два имота на дъщерите ми.В този случай един ден след тяхната смърт,аз като единствен наследник няма да оспорвам дарението им,но може ли моят кредитор на основание чл.134 от ЗЗД да да заведе косвен иск и да изпълни тези мои вещни права.Какво ще ме посъветвате?Благодаря!

									Миглена Иванова

Миглена Иванова Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

08.01.2019

Отговор: Съгласно чл. 134 от ЗЗД "кредиторът може да упражни имуществените права на длъжника, когато неговото бездействие заплашва удовлетворението на кредитора, освен ако се касае за такива права, упражнението на които зависи от чисто личната преценка на длъжника.
Когато кредиторът предяви иск по предходната алинея, призовава се като страна и длъжникът.
Ако упражнението на правото не се състои в предявяване на иск, кредиторът, за да извърши действието, трябва да бъде овластен от съда по реда за обезпечаване на исковете."
При хипотезата, която описвате, кредиторът има право на иск по чл. 134 ЗЗД за накърняване на запазената част от наследството Ви чрез извършеното дарение. На подобен иск кредиторът няма право, ако прехвърлянето на правото на собственост е възмездно - например покупко-продажба.



За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

09.01.2019

Отговор: Здравейте, г-жо Иванова!

Колегата Митова Ви е дала отлична идея - прехвърлете имотите чрез покупко-продажба, срещу издръжка и гледане, като замяна за движими вещи... Само внимавайте - в първия случай трябва да има действително преведена (внесена) сума по банков път.
А има и още нещо - при евентуално дарение, ако в наследството на родителите Ви има и други вещи - напр. ниви, имот и къща на село, бараки, движими вещи, реално може да се окаже, че Вашата запазена част не е накърнена и евентуален иск по 134 ЗЗД ще бъде неоснователен. Така или кредиторът изобщо няма да го предяви, или ще изгуби делото.
При това, да са живи и здрави родителите Ви, до като дойде време за предявяване на иск по чл.134 ЗЗД може да е изтекла погасителната давност по Вашето задължение. Изпълнителното дело пък подлежи на перемпция (прекратяване) след две години без изпълнителни действия и молби за такива от длъжника.

Така че, не се притеснявайте - положението не е толкова страшно. Обмислете добре нещата и действайте!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив