Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

баща ми почина,наследявам само пасиви до тук.как да разбера,на какви имоти съм наследник?

10.09.2015 - Други - 1 Отговори     (0)

не съм подържал връзка с него 20год.,сега наследявам неплатени сметки за наеми,заеми,ток.вода и топлофикация.как да разбера, на какво движимо и недвижимо имущество ставам наследник и дали въобще имам някакво наследство, по бащина линия?

									tomi ivanov

tomi ivanov

Отговори (1)   

											адв. Димитър Кавалджиев

адв. Димитър Кавалджиев

10.09.2015

Отговор: Първата стъпка е да си извадите удоствоерение за наследници. То се изважда от общинската администрация по последния постоянен адрес на починалия. От удостоверението ще е видно и ще се доказва кои са наследниците – ако има и други освен Вас. С удоствоерението ще се легитимирате навсякъде като наследник и респективно собственик на съответното имущество.
Проверка какви недвижими имоти е имало починалото лице може да се направи в Агенция по вписванията - Имотен регистър по ЕГН на починалото лице. Но ако има шанс да е притежавал имоти на територията на повече от една община и в различни области по-добре е да се осъществи справка чрез така наречения дистанционен достъп (по интернет) до имотния регистър, за да се проверят всички служби по вписванията в страната.
Проверка какви автомобили е притежавал може да се направи в информационната система на КАТ в качеството Ви на наследник (Удостоверение за наследници). За други движими вещи, които може да са ценни по-добре да съберете информация от познати и роднини.
Що се касае до банкови сметки, е малко по-сложно. Най-добре е да се потърсят данни в наличната документация на баща Ви за открити сметки. Може да се поиска информация от Централния кредитен регистър към БНБ (Заявление за наследници), от която да се направят изводи за задлъжнялост и наличие на кредити към момента на смъртта, респективно вероятност за сметки. От там нататък с удостоверенито за налседници може да се проверява в банките, в които има вероятно да притежава сметки.
След цялостно проучване на имущественото състояние и в случай, че задълженията значително надхвърлят наследените права, може да осъществите процедурата по отказ от наследство, която се реализира с помощта на съда. В противен случай имате възможност да приемете наследството – изрично или мълчаливо.

Поздрави!За повече информация: http://bgkantora.bg | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив