Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анулиране на сделка за продажба на недвижимо имущество. Срок за анулиране. Осъждане на купувач.

05.09.2021 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте, въпроса ми е имали давностен срок за анулиране на сделка за продаден имот и какъв е той. Можем ли да осъдим купувача за покупка с мошеничество и злоупотреба с възрастни хора.
Предварително ви благодаря.

									Такева

Такева

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.09.2021

Отговор: Здравейте, г-жо Такева,

на подобен въпрос трудно можете да намерите решение във форум. Съветът ми е адвокат внимателно да прегледа нотариалния акт за покупко-продажба и да му предоставите допълнителни подробности.
Съгласно чл. 26 от Закона за задълженията и договорите нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
За обявяване на нищожност няма срок.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.09.2021

Отговор: Здравейте госпожо Такева!
Питането Ви е много често срещано в практиката.
За да Ви се отговори точно на въпроса, първо ще трябва да се видят обстоятелствата, които са довели до такава сделка и в зависимост от тях ще следва да Ви бъде даден отговор.
В най-кратък вид , мога да Ви отговоря следното:
Ако сделката има много съществен порок - липса на представителна власт, липса на предмет и прочие, т.е., наличие на факти по чл.26, ал.1 и ал.2 от Закона за задълженията и договорите - в този случай ще говорим за НИЩОЖНА сделка и тук давностен срок НЯМА.
Това означава, че винаги, когато се констатира този порок може да се предяви иск пред съда по местонахождение на имота.
Ако, обаче говорим за сделка, сключена при явно неизгодни условия, с употребна сила или заплашване и прочие , ще говорим за УНИЩОЖАЕМОСТ и в този случай срокът, в който може да се предяви иск за отмяна на извършената сделка е 1 - годишен от извършване на сделката, или от нейното узнаване.
В заключение - задължително трябва да се обърнете към адвокат, за да прецени той за какво иде реч и в зависимост от това да можете Вие да организирате своята защита на нарушените Ви права.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив