Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анулиране на сделка за продажба на недвижимо имущество. Срок за анулиране. Осъждане на купувач.

05.09.2021 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте, въпроса ми е имали давностен срок за анулиране на сделка за продаден имот и какъв е той. Можем ли да осъдим купувача за покупка с мошеничество и злоупотреба с възрастни хора.
Предварително ви благодаря.

									Такева

Такева

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.09.2021

Отговор: Здравейте, г-жо Такева,

на подобен въпрос трудно можете да намерите решение във форум. Съветът ми е адвокат внимателно да прегледа нотариалния акт за покупко-продажба и да му предоставите допълнителни подробности.
Съгласно чл. 26 от Закона за задълженията и договорите нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
За обявяване на нищожност няма срок.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.09.2021

Отговор: Здравейте госпожо Такева!
Питането Ви е много често срещано в практиката.
За да Ви се отговори точно на въпроса, първо ще трябва да се видят обстоятелствата, които са довели до такава сделка и в зависимост от тях ще следва да Ви бъде даден отговор.
В най-кратък вид , мога да Ви отговоря следното:
Ако сделката има много съществен порок - липса на представителна власт, липса на предмет и прочие, т.е., наличие на факти по чл.26, ал.1 и ал.2 от Закона за задълженията и договорите - в този случай ще говорим за НИЩОЖНА сделка и тук давностен срок НЯМА.
Това означава, че винаги, когато се констатира този порок може да се предяви иск пред съда по местонахождение на имота.
Ако, обаче говорим за сделка, сключена при явно неизгодни условия, с употребна сила или заплашване и прочие , ще говорим за УНИЩОЖАЕМОСТ и в този случай срокът, в който може да се предяви иск за отмяна на извършената сделка е 1 - годишен от извършване на сделката, или от нейното узнаване.
В заключение - задължително трябва да се обърнете към адвокат, за да прецени той за какво иде реч и в зависимост от това да можете Вие да организирате своята защита на нарушените Ви права.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив