Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Oтглеждане на култури със слята повърхност

04.12.2015 - Други - 2 Отговори     (0)

регистриран земеделски производител съм. задължен ли съм да отглеждам култури със слята повърхност /пшеница, ечемик и др./. лещата отнасяли се към тези култури.

									тодорова

тодорова

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

04.12.2015

Отговор: Опитайте във форум за земеделие.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

04.12.2015

Отговор: Здравейте,
въпросът Ви е много общо зададен. Задължението за отглеждане на определени култури зависи от ангажиментите които сте поели по различни схеми и мерки. Но ще се опитам да отговоря.
За да получите плащания по заявени схеми и мерки на Общата селскостопанската политика и допълнителните национални плащания като земеделски производител сте длъжен да поддържате земята в добро земеделско и екологично състояние. Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние са регламентирани в Националните стандарти, като те са задължителни за изпълнение от всички земеделски производители, собственици и/или ползватели на земеделски земи, които ще получават подпомагане по различните схеми на Общата селскостопанска политика, допълнителните национални плащания и някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони.
С Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние се установяват общи правила в схемите за директно подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика на основание на Закона за администрацията и Закона за подпомагане на земеделските производители във връзка с някои европейски регламенти. Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние не отменя задълженията на собствениците или ползвателите на земеделски земи по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други нормативни актове.
Изискването за отглеждане на сляти култури се отнася за стопанство, отглеждащо зърнено-житни култури,чиито размер надхвърля 5 хектара. Към групата на зърнено-житните се отнасят следните култури: пшеница, ръж, тритикале, ечемик, овес, сорго, ориз и просо.
Вашата култура попада в раздела на зърнено-бобовите култури и е допустима за подпомагане по следните схеми:
- Схема за единно плащане на площ (СЕПП)
–това е вече познатата от предходния период схема за подпомагане на декар стопанисвана земя. Новото в схемата е, че могат да кандидатстват за подпомагане производители с минимум 5 дка площ (досега минимумът изискуема площ беше 10 дка за обработваеми земи)
- Зелени директни плащания
– напълно нова практика за подпомагане за всички страни -членки на ЕС. За получаването на подкрепа по зелените директни плащания, земеделските производители трябва да изпълняват три изисквания (ще Ви ги опиша при необходимост).
- Схема за преразпределително плащане
– тази схема стартира през 2014г. и представлява завишено подпомагане за първите 30 ха на всяко земеделско стопанство. Тоест всеки земеделски производител получава за 300 дка от стопанството си по - висока ставка по СЕПП. Ставката по тази схема се определя година за година и зависи от броя на кандидатствалите земеделски производители и одобрената допустима площ за подпомагане (варира между 12 и 15 лв./дка).
- Схема за обвързано подпомагане на протеинови култури
– нова схема при директните плащания, състои се в допълнително подпомагане за площите, заети с протеинови култури, а именно: фасул - зърно, леща, нахут, грах - фуражен за зърно, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан. За да се получи подпомагането, размерът на парцела с протеинови култури трябва да е минимум 1 дка. Ставката за подпомагане на площите с протеинови култури ще се определя всяка година като фиксирания по схемата бюджет се раздели на допустимите за подпомагане декари с протеинови култури за дадената година.
- Схема за млади земеделски стопани
– нова схема за директните плащания, изразява се в завишено подпомагане в продължение на пет години на първите 30 ха на земеделски производители до 40 годишна възраст
(като изискването е в първата година на кандидатстване производителят да е до 40г.).
Завишената ставка за младите земеделски стопани се равнява на 25% от ставката по СЕППЗа контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив