Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

декларации

10.05.2019 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Вече 2год. работя като специалист по поддръжката в НАП В.Търново офис Габрово. Всяка година държавните служители подават данъчни декларации. Аз не съм държавен служител, а служител по трудов договор. Като такъв не би трябвало да подавам декларация , но някакви измислени вътрешни правила ни го налагат. Миналата година не подадох и ме санкционираха с последно предупреждение и лишаване от ДМС за 1 год. Ако Тази година не подам такава, имат ли законно право да ме уволнят?

									B A J

B A J

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.05.2019

Отговор: Основание за дисциплинарно уволнение са нарушения на трудовата дисциплина, като в КТ не е предвидено като нарушение - неподаване на данъчна декларация, но след като имате последно предупреждение за препоръчване е да подадете такава декларация.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.05.2019

Отговор: Здравейте!

Поддържам мнението на колегата Митова, че е добре да подадете исканата декларация (предполагам, че не става дума за данъчна декларация по реда на чл.50 от ЗДДФЛ), защото
основание за дисциплинарно уволнение може да е и "други тежки нарушения на трудовата дисциплина", а нарушение на трудовата дисциплина може да е всяко несъобразяване със законна заповед на работодателя, неспазване на правилника за вътрешния трудов ред и пр.
Колкото до наложеното Ви по-рано наказание, то се заличава със срок 1 г. от датата на налагането, но предполагам, че тази година още не е изтекла, така че е добре да сте внимателен.
Много ли е важно за Вас да не подавате декларацията? - защото сте прав, няма такова законово задължение за служителите, наети на трудов договор. Но пък струва ли си това да Ви създаде проблеми с работното място?

Ако държите да се противопоставите, ще е добре да намерите основателна причина - например противозаконност на заповедта.

Успех!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.05.2019

Отговор: Здравейте госпожо!
Действително, законът задължава работещите , които са в качеството си на държавни служители да подават годишни данъчни декларации и обратно - тези, които са на трудов договор нямат това задължение.
Но, след като имате вътрешни правила, които Ви задължават да правите това - моят съвет е да го направите, за да не бъдете санкционирана. Вероятно , има вътрешно решение, по силата на което се задължавате всички да подавате такава декларация, независимо от статута.
Тъй като обаче е незаконосъобразно, можете да атакувате по реда на АПК пред административния съд съответната Наредба, като за това няма срок.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Обсебен Съсобствен Имот Наследих от баща си процент в магазин който той е получил от реституция. Магазина има много съсобственици. Трима човека, мажоритарен собственик 51%, друг... Последен отговор - 18.10.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

наследство делба от 19 1 1949 на наследство по опис между трима братя три сестри и тяхната майка трите сестри омъжени вече получават равни по стойност дялове двамата... Последен отговор - 2.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

пари при чси имам задържани 6000лв през последните 8 години одържани ми от инвалидната ми пенсия от 200лв всеки месец но не са разпределени до сега на... Последен отговор - 31.10.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив