Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

декларации

10.05.2019 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Вече 2год. работя като специалист по поддръжката в НАП В.Търново офис Габрово. Всяка година държавните служители подават данъчни декларации. Аз не съм държавен служител, а служител по трудов договор. Като такъв не би трябвало да подавам декларация , но някакви измислени вътрешни правила ни го налагат. Миналата година не подадох и ме санкционираха с последно предупреждение и лишаване от ДМС за 1 год. Ако Тази година не подам такава, имат ли законно право да ме уволнят?

									B A J

B A J

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.05.2019

Отговор: Основание за дисциплинарно уволнение са нарушения на трудовата дисциплина, като в КТ не е предвидено като нарушение - неподаване на данъчна декларация, но след като имате последно предупреждение за препоръчване е да подадете такава декларация.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.05.2019

Отговор: Здравейте!

Поддържам мнението на колегата Митова, че е добре да подадете исканата декларация (предполагам, че не става дума за данъчна декларация по реда на чл.50 от ЗДДФЛ), защото
основание за дисциплинарно уволнение може да е и "други тежки нарушения на трудовата дисциплина", а нарушение на трудовата дисциплина може да е всяко несъобразяване със законна заповед на работодателя, неспазване на правилника за вътрешния трудов ред и пр.
Колкото до наложеното Ви по-рано наказание, то се заличава със срок 1 г. от датата на налагането, но предполагам, че тази година още не е изтекла, така че е добре да сте внимателен.
Много ли е важно за Вас да не подавате декларацията? - защото сте прав, няма такова законово задължение за служителите, наети на трудов договор. Но пък струва ли си това да Ви създаде проблеми с работното място?

Ако държите да се противопоставите, ще е добре да намерите основателна причина - например противозаконност на заповедта.

Успех!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.05.2019

Отговор: Здравейте госпожо!
Действително, законът задължава работещите , които са в качеството си на държавни служители да подават годишни данъчни декларации и обратно - тези, които са на трудов договор нямат това задължение.
Но, след като имате вътрешни правила, които Ви задължават да правите това - моят съвет е да го направите, за да не бъдете санкционирана. Вероятно , има вътрешно решение, по силата на което се задължавате всички да подавате такава декларация, независимо от статута.
Тъй като обаче е незаконосъобразно, можете да атакувате по реда на АПК пред административния съд съответната Наредба, като за това няма срок.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив