Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Сеп 20, 2012

Коментари: 2

Септември винаги е бил месецът, в който наемният пазар се раздвижва заради настъпването на поредната учебна година във висшите учебни заведения. Но наблюденията показват, че тази есен движението е предимно в броя на наетите жилища, а не толкова в цените им. Те паднаха преди 3 години и оттогава няма сила, която може да ги вдигне значително дори през септември. А в същото време изискванията на потенциалните наематели се повишиха.


София не е Варна

Има доста разлики между отделните университетски градове в България. В София например освен голямото предлагане има и доста силна ценова конкуренция от страна на студентските общежития. Месечният наем за легло в блоковете на различните вузове се движи между 17 и 50 лева с всички включени консумативи. Много студенти предпочитат да са в тези сгради не само заради финансовия мотив, а и заради възможността да живеят сред приятелите и колегите си.

В столицата има още една особеност - повечето от големите висши учебни заведения се намират в близост до станциите на метрото. Това позволява на студентите да се придвижват безпроблемно от и до жилището си и затова търсенето в квартали като “Дървеница”, “Мусагеница”, “Люлин” и “Младост” е сравнително високо. Тази есен към предпочитаните квартали се добавя и “Надежда”, но нивата на наемите там все още се различават от тези в другите квартали. Двустаен панелен апартамент в “Мусагеница” например може да се наеме за около 200 евро. В “Люлин” същият апартамент ще е средно 180 евро, докато в “Надежда” - 150 евро.

В градове като Варна и Бургас нещата са много по-различни. Там има цикличност при наемите - хазяите, които са отдавали под наем стаи на почиващи през лятото, през септември се насочват към студентите. Според наблюдения на брокери във Варна миналата есен в морската столица на България е имало леко увеличение на наемите през септември - с около 2-3%. Но в началото на лято 2012 те са паднали с около 6% и в момента малко хазяи смеят да се надяват на повишение.
Обикновено за една седмица студентът и родителите му приключват с всички огледи, максимумът е един месец. Много често корекцията между предлаганото от хазяина и сумата, която е склонен да плати наемателят, достига до 15%.

На прицела на вниманието на студентите от Бургаския свободен университет са предимно гарсониерите в центъра на града, в близост до учебното заведение. Те се предлагат в широк ценови диапазон - от 280 до 340-360 лева. С кратко пазарене обаче месечният наем може да се смъкне до 260 лева, особено след като учебната година вече е започнала в началото на октомври или още през втората половина на септември.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Депутатите гледат футбол, волейбол и баскетбол, ВМЕСТО да прочетат какви реформи прави Испания в пазара на имоти. Няма държава в Европа, в която мансардите да са пълни с боклуци и гълъби, а не с наематели !!! Българите не познават силата на парите и затова живеят лошо... Политиците са виновни за слабата култура на гражданите !!! Архитектите ни са виновни за бездействието си !!! Вижте таванските етажи около УАСГ и ще се изумите от нежеланието на хората да печелят пари.

Анонимен потребител Сеп 26, 2012  

нашите Депутати са ..., но има една поговорка, "какъвто народът, такива са и управителите". За лошата култура - преди всичко за финансовата не знам кой е виновен, но положението е трагично! докато хората се чудят как да похарчат, а не как да инвестират винаги ще сме така.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив