Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 18, 2013

Коментари: 2

Цялостно санираните жилищни сгради все още са единични примери в България. Но вече има случаи, в които хората в такива сгради вече изпитват дефекти от некачествена работа. Например обитателите на 4-етажна жилищна кооперация на пресечката на софийските улици “Султан тепе” и “Алеко Константинов”, от която наскоро се откърти парче от фасадната мазилка. Сградата е санирана по демонстрационния проект, финансиран от Организацията за развитие на ООН (ПРООН), и вече кара втора зима.

Ползите са очевидни и живеещите не ги крият. Техните сметки за отопление са паднали наполовина. Но още миналата зима парчета от мазилката на предната фасада паднали. Според една от обитателките - Ива, фирмата, която е полагала топлоизолацията, уж оправила още тогава мазилката, но тази зима тя отново се отчупила.
 
Хората извикали отново фирмата изпълнител - “Стини”. Оказва се, че на това място има теч, който идва от некачествено направената изолация на покрива, която също е нейно дело. Затова сега се чака зимата да мине и фирмата най-после да отстрани първопричината. Според условията на демонстрационната програма фирмата изпълнител е длъжна да даде 5 години гаранция за всички видове строителни дейности, които е извършила по санирането. През този период тя отстранява за своя сметка дефектите.
 
“5 години ще е минималната гаранция и за действащата в момента програма за енергийно обновяване на българските домове”, каза пред “Труд” изпълнителният директор на фирмата проектен мениджър за столицата Цвета Наньова. Задачата на проектния мениджър е да ръководи всички дейности по санирането в града, които се финансират по оперативна програма “Регионално развитие”. Фирмите изпълнители ще се избират с обществена поръчка за всяка сграда, т.е. ще спечелят онези, които дадат най-ниска цена.
 
Сред изискванията обаче ще е и 5-годишната гаранция, тъй като срокът, в който европейските институции ще проверяват прилагането на програмата, е 5 години. Самата гаранция ще се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че обитателите на саниран блок при проблеми ще трябва да се обръщат към ведомството, обясни Наньова.
 
 
Източник: www.trud.bg
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Пет ??? години !!! ГАРАНЦИЯТА за ремонт на тераса в Париж е 30 / ТРИДЕСЕТ / години !!! Показал съм стотици снимки на тераси в Париж, където има тонове пръст, засадени са дървета и храсти и имат гаранция от 30 години !!! Застрахователните компании следят срока и отказват застраховка след изтичане на гаранцията от 30 / ПОВТАРЯМ: тридесет / години . Българската гаранция е като Българското бяло саламурено сирене от ... краве палмово масло .

Dimitar Karanikolov, facebook : - Здравейте, г-н Йосифов, преди време май имахте пост за гаранциите при извършване на дейности по енергийната ефективност. Ставаше дума за 5г. в Бг и 30 във Франция. Не намирам поста на стената Ви. --- Владимир Йосифов : - Да, текстът беше на ceb.bg, а аз коментирах срока на гаранция във Франция . --- Dimitar Karanikolov, facebook : - Щеше ми де видя статията, защото сега намирам една наредба, според която 5г. е срока за откупуване на инвестицията, а сроковете на действие на различните СМР са различни, като примерно за фасадна изолация също е 30г. --- Владимир Йосифов : http://ceb.bg/blogs/view/garanciqta-za-sanirani-blokove-shte-e-po-idb-1835.html --- Dimitar Karanikolov, facebook : - Ето и наредбата, приложение 5 към нея . Благодаря ви за статията! http://www.seea.government.bg/documents/Metodiki_10_04_2009.pdf --- Владимир Йосифов : - Благодаря Ви г-н Караниколов ! Успешен ден !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив