Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 4, 2014

Земеделските земи в България са много привлекателни за чуждите инвеститори. Това показва анализът на европейския аграрен портал „Agri.EU", цитиран от Farmer.bg.

Експертите констатират, че от 2004 година насам цената на земеделската земя „в източноевропейската членка на Евросъюза България средно се е покачила само с 19 на сто, в сравнение с общото поскъпване от 298%". Като държава с изключително привлекателни за инвеститорите цени, в статията публикувана вчера, се посочва и Румъния.

Проучването показва, че над 50 на сто от площите в България и близо 80 на сто в Румъния са обработваеми земеделски земи. Богатите на хумус почви в Черноморския земеделски пояс (Black Sea Farm Belt) „са идеални за отглеждане на повече от дузина земеделски култури".

Повечето земеделски стопанства, обаче отглеждат пшеница, тъй като тази култура е изключително печеливша стока на днешния пазар. Средният годишен добив от пшеница в България възлиза на около 4 млн. тона. Така че не е изненада, че 4 от 10 българи посвещават живота си на фермерството, пише в анализа.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив