Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 19, 2012

Ново сдружение ще популяризира изграждането на зелени покриви в България. Българска асоциация за строителство на зелени покриви (БАСЗП), официално стартира своята дейност на 17 май в столицата. Целта на асоциацията е да защитава интересите и правата на своите членове, да ги представлява пред институциите, както и да съдейства за изграждане на благоприятна среда за развитие на сектора.


Зелените покриви са площи, асимилирани отново от природата в нашите все по-пренаселени и замърсени градове. Изградени по правилния начин, зелените покриви подобряват микроклимата в сградите, осигурявайки звуко- и топлоизолация, обясни пред медиите Томас Емерлинг, председател на БАСЗП.

В по-общ план, те благоприятстват за намаляване на замърсяването в градовете, като ни позволяват да дишаме по-чист въздух. Ние, в качеството си на асоциация, желаем да насърчим построяването на колкото се може повече зелени покриви в България, като в същото време искаме да сме сигурни, че компаниите в сектора отговарят на международните стандарти за качество, допълни той. Асоциацията стартира дейността си в България с представянето на системи за покривно озеленяване DIADEM, част от поредицата изложения в Европа.

Какво представляват зелените покриви?

Съществуват много видове зелени покриви. Най-семпли са наклонените покриви, засадени с различни видове растителност, която е адаптирана за дадената среда. Зелен покрив, построен на тераса или на хоризонтална повърхност, може да се превърне в зона, достъпна за посетители, градска градина или площадка. Зелените покриви са подходящи за всякакъв тип сгради, независимо дали са индустриални, административни, публични или частни.

Собствениците, които са избрали зелени покриви, се възползват от по-добра звукова и термоизолация на своите сгради. Американски експерти са изчислили, че консумацията на енергия в зоната под последното ниво, намалява с до 50%. Зелените покриви са предимство за цялото общество. Те допринасят за намаляване на замърсяването, защото растенията имат способност да задържат праха и за разлика от стандартните покриви не отразяват обратно слънчевата светлина.

В райони, където канализационната система не може да се справи в случаи на буря, зелените покриви могат да бъдат едно добро решение. Растенията имат естествена система за задържане на водата, като по този начин тя се усвоява постепенно от канализационната система, без това да предизвиква нейното задръстването.

източник:  Imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив