Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 19, 2014

Тази година се очаква нарастване на сделките със земеделски земи, прогнозира експертът в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков. Предпазливи са прогнозите за общ ръст на сделките с недвижими имоти през тази година и единствено забележимо ще бъде активизирането на сделките в областта на земеделските земи, каза Владиков и допълни, че очаква драстично да се увеличи търсенето на такива земи. Владиков напомни, че през 2013 година това беше единственият сегмент на пазара, отбелязал по-високи нива в сравнение с предходната година. Очакванията за ръст на сделките със земя са базирани най-вече това, че в страната има добри условия за развитие на модерно земеделие, за което допринасят и европейските програми.

Миналата година цените на земеделските земи поскъпнаха между 10-13%, напомни експертът и отбеляза, че тази тенденция ще се запази. Най-високите цени на земеделски земи,  които сега се отбелязват, са в района на Дунавската равнина - Добрич, където има окрупнени масиви от житни култури и комасирани земи. В този район минималните цените надхвърлят  1000 лева за декар. Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина – пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови, зеленчукови и плодови насаждения. Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник или хидромелиорация, близостта до път и др.

Продължава интересът към нашите земи от компании от Израел, Китай, Гърция, Турция и Русия. Не е спирал и интересът от Испания, прибалтийските републики и скандинавските страни.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив