Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 19, 2014

Тази година се очаква нарастване на сделките със земеделски земи, прогнозира експертът в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков. Предпазливи са прогнозите за общ ръст на сделките с недвижими имоти през тази година и единствено забележимо ще бъде активизирането на сделките в областта на земеделските земи, каза Владиков и допълни, че очаква драстично да се увеличи търсенето на такива земи. Владиков напомни, че през 2013 година това беше единственият сегмент на пазара, отбелязал по-високи нива в сравнение с предходната година. Очакванията за ръст на сделките със земя са базирани най-вече това, че в страната има добри условия за развитие на модерно земеделие, за което допринасят и европейските програми.

Миналата година цените на земеделските земи поскъпнаха между 10-13%, напомни експертът и отбеляза, че тази тенденция ще се запази. Най-високите цени на земеделски земи,  които сега се отбелязват, са в района на Дунавската равнина - Добрич, където има окрупнени масиви от житни култури и комасирани земи. В този район минималните цените надхвърлят  1000 лева за декар. Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина – пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови, зеленчукови и плодови насаждения. Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник или хидромелиорация, близостта до път и др.

Продължава интересът към нашите земи от компании от Израел, Китай, Гърция, Турция и Русия. Не е спирал и интересът от Испания, прибалтийските републики и скандинавските страни.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив