Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 18, 2012

Коментари: 4

Почти няма българин, купил или продал имот през последните двайсетина години, който да не може да каже поне една лоша дума за брокера. Най-малкото би задал въпроса защо трябва да плаща толкова пари, за да се срещне с потенциалния купувач, след като при съвременните комуникации така или иначе е щял да го срещне.

Практиката изобилства от случаи на некомпетентни и алчни посредници, такива, които крият от купувача сериозни недостатъци на имота, които крадат оферти от свои колеги и предлагат имоти, без продавачът да знае това.

Макар че кризата драстично намали броя на хората, работещи тази професия - по неофициални данни две трети от съществуващите преди 2009 г. 6000 агенции за недвижими имоти са затворили, все пак на пазара продължават да се продават и купуват имоти. И е време професията най-после да се сдобие със свой етичен кодекс.

Солени глоби

“България е единствената страна - членка на ЕС, която няма писан закон, регулиращ тази професия”, каза наскоро председателят на Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Иван Велков.

Един от най-съществените моменти в проекта на закон за брокерите, който НСНИ са подготвили и веднага след Нова година ще внесат в парламента с посредничеството на депутати, е, че се предвижда създаването на Камара на брокерите с професионален регистър, който да е публичен. В момента в НСНИ членуват 264 посреднически агенции от около 2000, които работят на пазара.

“Камарата трябва да приеме етичен кодекс и да има комисия, която да следи за нарушенията и да налага санкции, включително и отпадане от регистъра за определено време. В проекта сме предложили санкциите на брокерите да бъдат налагани от Комисията за защита на потребителите”, каза Лъчезар Искров, зам.-шеф на НСНИ.

Разбира се, нищо не пречи частни лица и фирми сами да си продават имота, но съществуването на регистър на лицензирани брокери създава гаранция за спазването на стандарти в тази дейност. В проекта се предлага отклоняването от тези стандарти да се наказва с глоба от 5 хил. до 20 хил. лева, включително и с отписване от регистъра за определен период от време.

От сдружението държат да се спазват всички елементи от стандарта, засягащи пълната информация, която посредниците трябва да предоставят на клиентите си. Задължително условие за добро обслужване на клиентите е например брокерите да са запознати с всички подробности около имота.

Не на последно място за вписването в регистъра ще се изисква някакъв професионален ценз, чиито параметри все още се обмислят.

Сделки - само с договор

Имоти според проектозакона ще могат да се продават или да се дават под наем от брокери само ако те имат сключен договор със собственика. Без да са подписали подобен документ, фирмите за недвижими имоти няма да имат право да пускат обяви и да търсят клиенти за определен апартамент, парцел или бизнес сграда. “А ако нарушат това правило, ги очаква глоба”, казва Искров.

В момента, ако човек пусне обява в интернет, че продава апартамент, нерядко се случва да я вземат агенции и да започнат да предлагат имота, без собственикът изобщо да подозира за това. Ако случайно намерят клиент, звънят на собственика и искат процент от сделката. 
Тази практика ще бъде премахната, защото проектът предвижда, че без договор агенцията няма право не само да предлага имота, но и да го рекламира.

Проектът предвижда също да се регистрират предварителните договори за покупко-продажба на имот. Обмисля се достъпът до специален сайт, където ще се регистрират тези договори, да бъде публичен, тъй като се намалява вероятността от имотни измами.

Застраховката става задължителна

От сдружението ще настояват пред законодателя за задължителна застраховка “Професионална отговорност”. Така брокерите ще носят отговорност за всяка сделка и клиентите им ще могат да получат обезщетение, ако новият собственик има проблем с купения имот, каза Иван Велков. Подробност, уточнена в наредба, ще е какъв да е обхватът на застраховката и какви да са минималните изисквания.

Застраховката е нужна и като правна гаранция срещу многото имотни измами в България. Междувременно паралелно с приемането на закона в парламентарните комисии, към средата на февруари Имотният регистър ще даде възможност да се ограничи до голяма степен сегашната практика жилища да се крадат с фалшиви пълномощни и след това да се препродават на трети и четвърти лица. Агенцията по вписванията ще въведе услуга с SMS известяване за всяка промяна в имотната партида на физически лица, така че те да могат да реагират навреме, ако някой е успял да продаде имота им и да впише това в регистъра.

Според Велков в зависимост от дебатите в парламентарните комисии ще може да се реши и въпросът с комисионите на брокерите. Предложението на НСНИ е законът да промени сегашната практика комисионата да представлява процент от стойността на имота.

Възнаграждението на брокера за сключена сделка според него трябва да зависи от разходите, които агенцията и брокерът правят. По този начин брокерите ще могат да предлагат и допълнителни услуги на клиентите си.

Очаква се и напълно да изчезне практиката от клиентите да се искат такси за оглед на имота. Вместо това все повече агенции ще организират на т.нар. отворени дни, в които всеки желаещ ще може да разгледа даден имот, както правят в западните страни.

 

Източник: www.trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (4)

Част от кореспонденция с колеги : ... Защо смятате, че Закон за брокерите на имоти е по-важен от Закон за отношенията между наематели и наемодатели ? Във Франция Пазарът на имоти се движи от закона за отношенията между наемател и наемодател, а не от Закон за брокерите . Във Франция агенцията рекламира имоти, води преговори, управлява имоти. Във Франция Общината ВСЯКА ГОДИНА определя ТАВАН на наемите и това определя ЦЕНИТЕ на имотите !!! Във Франция не може да изгоните наемател, преди да му е изтекъл срока на договора ... ДОРИ да не си плаща наема ... АКО е над 70 години. Това определя цената на апартамента ... Нали ? Във Франция може да купите апартамент с наемател, НО на много по-ниска цена. Във Франция, където има Пазар на имоти от столетия никой не мисли, че брокерите управляват пазара, а ПРАВИТЕЛСТВОТО !!! Правителството се грижи за цените. Дясното правителство се грижи да качи цените, а лявото правителство се грижи да свали цените . Кметовете отговарят за наемите ! Всяка година Кметството изпраща на собствениците процентът с който може да увеличат наема. Наемателите НЯМАТ, повтарям, НЯМАТ право да протестират. Това е Франция. В Европа собствеността е свещенно право. Брокерът във Франция НЯМА, повтарям НЯМА никакви задължения към коректността на сделката. Това е работа на Нотариусите. Ако продавачът излъже купувач СЪДЪТ, повтарям, СЪДЪТ го осъжда толкова ТЕЖКО, че никой нормален французин не би си позволил да излъже и да скрие дефект на имота си. В ЗАКОНА на Франция е описано, че всеки продавач, който СКРИЕ слабост на имота при продажба или даване под наем / там сроковете са дълги / ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ТЕЖКО !!! Не брокерът, А ПРОДАВАЧ / НАЕМОДАТЕЛ !!!!!! Без правила за тази част на живота в България какво ще означава правила за брокерите ? От къде ще вземете честни, работливи, неподкупни, любеобвилни, любознателни, човеколюбиви и ... брокери ? Нали трябва да се отгледат с правила в живота на родителите им ? Какво би променило за Пазара приемане на правила за брокерите ? НИЩО . НИЩО, защото каруцата няма кон от години. Законът ще каже, че каруцата и коня са заедно. Но поставя конят / нотариуса / зад каруцата / брокера /. В Европа Нотариусът е конят, а брокерът каруцата и всичко е наред. Търси се начин да се разгонят старите играчи от пазара. След години и тук всичко ще се промени и ще стане като в белите държави. Дано го доживеете ... аз съм вече стар и не вярвам, че ще мога. Поздрави, Владимир Йосифов, маркетинг и реклама на имоти

Относно възнаграждението на брокера - в коя цивилизова страна се изчисляват така комисионите, в Англия ли, в Русия ли, в Дания, във Франция, в Румъния, в Испания, в Португалия, или къде, навсякъде се работи на процент и то не 2 или 3 а от 5 до 10, и какви точно допълнителни услуги да предлагаме? И как точно ще се изчисли разхода за един имот и ако ние само разходите покриваме за какво точно ше работим, а г-н Велков за какво работи - за мерси ли, нали трябва да имаме някаква печалба, всеки работи за пари, нашите деца какво ще ядат - "мерси"?

Това е опит да се принудят АНИ-те да извършват услуги . До 2012 обемът услуги е много, много малък. Отиването на оглед не е услуга, а част от работата на брокера. Услуга е : анализ на пазара, анализ на имота, реклама, услуги за наемодатели, услуги за наематели, управление, обследване на сградата, анализ на района и ... още и ... и още ... ПРОБЛЕМЪТ е, че в България услуга е разбирана като БЕЗПЛАТНА помощ. Народ, който приема КРАДЕЦЪТ Андрешко за национален герой не може да плаща за услуги. 23 години минаха без промени... Живеем в интересни времена... Поне АНИ-тата се разбудиха от сладката дрямка на течението... Добре дошли в реалният свят / ПАЗАР ! Владимир Йосифов, маркетинг и реклама на имоти

Ivan Velkov | facebook: За много години. Използвам случая да ви пожелая една по-добра (т.е по-успешна и по-толерантна) година. ... По последната тема - за процентите възнаграждение и пропорциите от разходите, обаче, ме помолиха да взема отношение. Силно съкратената версия на едно телефонно интервю в национален ежедневник явно дава повод за различни тълкувания и внушения приписвани на Сдружението или на митичния проект за Закон. В интервюто няма подобни твърдения: комисионните от сделката и то по (видите ли) Закон ще се определят от разходите на фирмата. Примерните услуги, за които говорех тогава и които, между другото са международна практика, с която, смея да твърдя съм добре запознат, касаеха не сделките за покупко продажба, а проучвания (пазарни и проектни), оценки (на риска и рентабилността), проверки (дю дилиджънс) и пр. дейности, които не зависят пряко от стойността на имота(имотите). Възнагражденията за тях се се форират като функция най-вече на разходите по тях плюс нормите на печалба за всеки търговец и доставчик на услуги. НСНИ и предложението за регламент нямат изобщо за цел да ги определят нормативно и по социалистически, така че моля ви, ако имате още въпроси по мои изказвания, потърсете малко повече информация, преди да ги етикирате негативно. Приятна вечер

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив