Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Апр 26, 2013

Коментари: 4

Към момента тече програма за енергийно обновяване на българските домове по ОП Регионално развитие.

В проекта могат да се включат като кандидати всички многофамилни жилищни сгради с повече от три самостоятелни обекта, проектирани преди 26 април 1999 година, като строителната система не е от значение.

Ползите от участие на една сграда в програмата и санирането й са много.

Ще се намали потреблението на енергия за отопление с приблизително 40 %, това от своя страна ще спести милиони тонове вредни емисии.

И още една причина, заради която да се замислим дали да започнем да работим в тази насока. Санираните сгради, които покрият критериите за енергийна ефективност ще бъдат освободени от данък сгради за седем години, което почти би върнало първоначалната инвестиция на собственика.

Друг бонус е безплатният паспорт на сградата, който много скоро ще стане задължителен.

Не е за пренебрегване и конструктивното заздравяване на сградата, както и по-добрия външен вид.

Каква е безвъзмездната помощ, от която ще се ползват собствениците?

До преди няколко седмици програмата работеше, като безвъзмездната помощ беше в размер на 50 %. Това най-просто значеше, че всички дейности свързани с подобряването на енергоемкостта на сградата се плащаха петдесет на петдесет.

От две седмици вече се знае, че безвъзмездната помощ ще бъде 75 %. Условията по програмата са същите, но финансовата помощ е в много по-изгоден размер.

Към момента се разработват и критерии и условия за подпомагане на социално слаби семейства, така че да може всички собственици да участват, като най-вероятно семействата, които отговарят на зададените критерии ще бъдат освободени от 25 % съучастие, а техните такси ще се покрият от бюджета на програмата.

Важно е да знаете, че подготвянето на документите за кандидатстване и самото кандидатстване са безплатни и не Ви ангажират финансово.

Екипът ни вече разработи и подаде документите на две сгради, като едната /тринадесет етажен блок с 48 самостоятелни обекта/ е официално одобрена, като към момента стартира работа по втория етап на програмата.

Успех!

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (4)

Санирането на един блок е само началото, а не края на подобряване живота на българите. Управлението на сгради е важно условие за качеството на живот в сгради Етажна собственост . Още през 2009-та година предложих да се въведе понятието Служебен Домоуправител ...

Като цяло лошото управление на ЕС пречи на реализирането на санирането в такъв мащаб, в какъвто се очакваше. Надявам се, че с времето нещата ще се изчистят. Хубаво е да има лицензирани фирми, които да покриват изисквания за да предлагат подобен род услуги.

полезна информация относно поддръжката на сграден фонд

полезна информация относно поддръжката на сграден фонд! kedron7-properties.com

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив