Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 18, 2013

Коментари: 2

Към момента в България няма официален регламент за заплащането на брокерите на имоти и често пъти не е ясно кой дължи комисионна – само едната или и двете страни по сделката. Например брокер, нает от продавач на имот, влиза във връзка с купувач и се осъществява сделка. Тогава трябва ли купувачът също да му плати и редно ли е брокерът да получава двоен хонорар?

Специалистите в бранша са на различни мнения, точно заради липсата на ясни правила за работа. По думите на консултант Георги Палпурин не е логично новият собственик да плаща, освен ако няма предварителна договорка (писмена или устна) за размера на възнаграждението, какво ще свърши за него брокерът, какви ангажименти поема по самата сделка, какви неустойки ще му заплати, ако не извърши поетите ангажименти.

Ако изброените по-горе детайли не са поставени от самият брокер, не би трябвало другата страна да плаща, смята експертът. Още повече, че той търси купувач, за да реализира продажба, за която му се плаща.

Според Палпурин потенциалният конфликт на интереси при обслужване на двете страни е очевиден. За тази цел той препоръчва хората да се запознаят със стандарт БДС EN15733 за „Изисквания относно предоставянето на услуги от брокери на недвижими имоти“.

Мнението на брокер Ивайло Скулев е, че посредник по сделка, който няма договор за посредничество с другата страна, няма никакво основание да иска комисионна. Според специалиста един брокер не може да защитава едновременно интересите и на двете страни.

Затова е необходимо да има договор с точни и ясни условия и задължения за брокера. Така той, след като си е изпълнил задълженията към клиента, да поиска комисионната, която е редно да получи, защото си е свършил работата професионално и защото има договор.

Мнението на брокер Кристина Найденова е, че ако брокерът е уредил всички подробности от този момент до нотариалното изповядване на сделката – то и купувачът също дължи възнаграждение. Има специфични действия, които брокерът извършва за обслужване на интересите на купувача, други действия, обслужващи интересите на продавача, и трети, които обслужват и двете страни.

Дори купувачът да не е наел този брокер изрично, при положение че няма адвокат или свой брокер, който да се погрижи за неговите интереси, то това е работа на брокера на продавача. В противен случай няма да се стигне до успешно приключване на сделката – крайната цел и на двете страни.

Наистина у нас няма ясен регламент за брокерските комисионни и те варират между 1% и 15% от договорената цена, коментира експертът. Найденова цитира Европейския стандарт за изискванията към брокерските услуги, според който няма пречка един брокер да обслужва и купувача, и продавача, стига и двете страни предварително да са информирани за това.

За разлика от други свои колеги Найденова твърди, че при при покупко-продажба интересите на двете страни са еднопосочни, а не противоположни. Едната страна (продавачът), иска да получи пари, срещу които да даде имот, а другата страна (купувачът), иска да даде пари, срещу които да получи имот.

Задачата на брокера е да помогне на двете страни да се споразумеят за цената, както и да се погрижи за документалното и организационно осигуряване на сделката до приключването й.

На пръв поглед посоката на всички е една – да стане сделка, но на втори прочит има конфликтни точки по договарянето на сделката и информацията, с която посредникът разполага и която може да използва в една или друга посока, посочва Палпурин.

Според него посредникът няма право да взима никакво отношение по договарянето на дадена сделка, ако обслужва и двете страни. Клиентите търсят посредници или консултанти, за да реализират възможно най-добрата сделка за тях. В хипотезата за обслужване на купувач и продавач по една сделка от един брокер това е невъзможно без да бъде ощетена някоя от страните, категоричен е специалистът.

Договор, защитаващ еднакво двете страни, не съществува, потвърждава е брокер Дарина Задурян. Със сигурност едната страна ще е малко или повече по-добре защитена (вземайки предвид дребните детайли и договорки).

Подготвянето на документи за сделка е основно обслужване на продавача – собственика на имота (като изключим случаите на покупка с кредит). Задурян е убедена, че политиката на една професионална брокерска агенция изключва плащане на комисионна от човек, който не й е възложил продажба или търсене.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

България е странна територия . Всеки експерт имоти говори за покупки и продажби. Експертите смятат, че не е престижно да се говори за наеми, а това е заради непознаването на живота в белите държави. НАЕМНИЯТ пазар определя цените на имоти !!! Ако държавата е с добро управление и хората са създали приятна атмосфера се търсят имоти под наем. ТОГАВА идва желанието за покупка !!! Продажба в страна където хора от цял свят искат да инвестират е едно, а продажба на имот в страна, която се очаква да остане без население през следващите няколко години е съвсем различно. Около комисионните при сделка има още едни думички с дребен шрифт. 0.9% от банката, която е осигурила кредита. 1.00 до 10% от Строителната компания . Премията при добра покупка или продажба може да бъде хиляди евро . Имот или части от имот при продажба на няколко апартамента от нова сграда. и още, и още ... Но експертите говорят само за комисионната на агенцията . --- ПРИ немите няма проблем агенция да получи комисионна и от двете страни . Това е заплащане за добре свършена работа . А работата е добре свършена САМО когато и двете страни са доволни. Докато при покупка или продажба агенцията може да работи само за едната страна и сделката не е задължително да бъде балансирана защото зависи от проблемите, които има продавача, то при наемите И ОСОБЕНО при дългосрочните договори не е възможно договора да не е балансиран. Българските агенции не залагат на наемите защото те са по-трудни и изискват опит и знания, каквито не са необходими при развеждането на клиенти из града ... Поздрави, Владимир Йосифов, маркетинг и реклама на имоти

Възможно е да се вземе комисиона и от двете страни и това бе нормално срещана практика до началото на кризата. Поне при нас във ваканционните имоти сега когато се препродава определен имот се случва така, че на практика купувача сам си плаща комисионната без да знае това след като продавача не включва в неговата продажна цена цена комисиона.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив