Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Окт 5, 2011

Здравейте,

Днешната ми публикация е свързана с провеждането на общи събрания.

Реших да пиша за това, понеже срещам хора, които не могат да проведат общи събрания, защото никой не присъства. Какво се прави в такъв случай? Има ли вариант да се проведе законово общо събрание, без там да са всички собственици? Изобщо, възможно ли е да се избегне саботирането на вземане на важни решения с не идване на общи събрания.

Първо ще отбележа, че общото събрание на собствениците е орган на управление на етажната собственост. Другият орган е сдружение на собствениците /то е със статут на юридическо лице и подлежи на вписване в агенцията по вписванията/.

За да е законово общото събрание трябва да е спазена процедурата по свикване, съгласно чл. 13 от ЗУЕС.

Накратко трябва да се постави покана на видно място /информационно табло, входна врата... /, хубаво е да се връчи покана лично на всеки собственик, ако не обитава жилището може да бъде уведомен по телефона или с имейл. Уведомяването трябва да стане поне 7 дни преди датата на общото събрание, освен в извънреден случай /чл. 13, ал. 1/ . В поканата трябва да пише дневния ред, мястото, деня и часа на общото събрание /чл. 13, ал. 7/.

Собственик, който не е попълнил в книгата на етажната собственост коректен телефонен номер или имейл и не живее в етажната собственост се смята за уведомен. С новия закон отпадна изискването за връчване на поканата със свидетели. Казано накратко, който не е направил нужното, за да получи покана, сам си е виновен.

Допустимо е, ако в деня и часа собственик отсъства да упълномощи свой представител. Представителят трябва да е член на семейството и да е вписан в книгата на етажната собственост, ако е външно лице упълномощаването става с нотариално заверено пълномощно.  Едно лице може да представлява до трима собственици. Оказва се, че има вариант да участвате в общото събрание дори когато отсъствате. Това са изисквания на чл. 14 от ЗУЕС.

Какъв кворум е необходим за законно общо събрание?

Трябва да са представени поне 67 % идеални части от общите части на входа. Какво се прави, ако няма необходимия кворум /в 90 % от случаите става точно така/? В шеги и закачки изчаквате да мине един час и опитвате пак, сега вече са необходими 33 % представителство на идеалните части / пиша с ирония, защото не мога да приема сериозно небрежното отношение на някои собственици. Собственици, които се интересуват само от своя апартамент, но не и от пътя до него - вход, стълбище, асансьор. Те са платили и за общи части и не мога да разбера как не ги интересува нещо, за което са платили не малко пари/. Има случай пак да няма необходимия кворум. В такъв случай общото събрание се провежда на следващия ден, в същия час и е напълно законово проведено, решенията са законни и задължителни за всички, без значение колко души са присъствали.

Лек ден!

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив