Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 3, 2012

Коментари: 1

 
 

 

Снимка: Владимир Йосифов, BriagNews


ВЪПРОС :

Добър ден г-жо Василева,
Знаете ли, че във Франция от много години се взима кръв за изследване на калий без да се пристяга ръката с лента или маркуч ?
Преди много години французите разбрали, че при притискане на ръката се завишават стойностите с 0.5-0.7 единици .
Медицинските сестри, които взимат кръв за изследване на калий са най-опитните в лабораторията и нямат нужда да пристягат ръката на пациента за да се получи коректен резултат.
В случай, че се взима кръв за пълно изследване, френските медицински сестри пристягат леко ръката, намират вена, забиват иглата,  махат лентата или маркучът, с който са пристегнали ръката, обясняват на пациентът да изчака малко, след 1-2 минути започват да източват кръв за другите изследвания  И НАКРАЯ взимат кръв за изследване на калий .

Моля Ви г-жо Василева, обяснете на 1 000 000 българи в чужбина защо
Министерството на здравеопазването не знае за тази практика и защо в България не се ползва наученото в Европа при условие,  че не се изисква нито 1 / едно / EUROинвестиция в техника или консумативи !

Как стигнах до този проблем :

Г-жо Василева,  знаете, че над 1 000 000 българи живеят и работят в чужбина,
където медицината се развива с различна скорост.  
За наша радост част от тези българи са абонати на вестник Бряг,  Русе .
Всяка година българи, работещи в чужбина изпращат около 1 милиард евро на близките си в родината. Тези пари се вливат в икономиката на България .

Г-жо Василева, разбрах от българин, живеещ в чужбина, че има сериозни притеснения  за здравето на родителите си защото при изследване на кръв не винаги резултатите  са адекватни на резултатите, които биха направили в  лаборатории чужбина.

Господинът даде следният пример :
Изследване на калий в кръвта в София няма нищо общо с изследване направено в Париж, Франция !
Нашият  читател разбрал това по най-опасният възможен начин .
Оказа се, че няма виновни, защото в няколкото лаборатории, където проверявали стойностите на калия  му предали един и същ резултат.
Това е добре от една страна, защото лабораториите работят по един стандарт и показват ВИСОКО ниво на калий в кръвта на майка му.
Но е опасно защото във Франция изследване на кръв за калий се прави по СЪВСЕМ различен начин, непознат в България и стресиращ работещите в чужбина българи .

Читателят на в. Бряг разказва, че при рутинно годишно изследване на кръвта на майка му  се оказало, че калият е над 6.30, а това е много високо ниво, както знаете.
Веднага се консултирал с личният  й лекар, който  я изпратил за изследване в София, където направила още изследвания в различни лаборатории и консултация с лаборантка с голям опит. Същите резултати. Всичко е ясно .
Калият е опасно висок, а това налага спиране на лекаство, което натрупва калий в организма.

Лекари  посъветвали жената да спре лекарството, което регулира високото й кръвно налягане и спешно да отиде при сина си във Франция, където да видят какво става .

Жената отлита спешно за Париж, където френски лекари, след изследване на калия в кръвта й казват, че няма нищо страшно . След обстоен разказ за хранителният режим се оказва, че дамата се е хранила много дни с кайсии и ядки и това е повишило калия в кръвта й.
Посъветвали я да изчака още няколко дни и след ново изследване да включи лекарството  спокойно.

Голямата разлика между стойностите, получени в София и стойностите, получени в Париж е заради начина на вземане на кръвта за изследване на калий.

Бъдете здрава !

Предварително благодаря на членовете на екипа Ви за проверките, които ще направят !

Поздрави,
Владимир Йосифов,  BriagNews

P.S.  Жената е жива и здрава, отново е в родината и твърди, че няма да яде повече от няколко кайсии на сезон. Стресът остава за тяхна сметка. Разходите също .
Не разходите са предмет на това писмо, а нуждата от синхронизиране на нашето здравеопазване с европейската добра практика.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Вярвам, че някои лекари ще проверят дали това е истина ще потърсят още информация ... Със сигурност ще има болници, които ще проверят информацията и ще коментират с медицинските сестри... В България има много сръчни медицински сестри, които могат да вземат кръв без да пристягат ръката с маркуч или лента ... След време родители на българи в чужбина ще искат взимане на кръв за изследване на калий без пристягане на ръката за да са съвместими резултатите .

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив