Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Ное 23, 2012

Коментари: 1

„След 2014 г. жп гара „Подуяне” ще се свърже с релси с летището и аеропортът ще стане интермодален – пътниците ще могат да се качат на влак, метро или автобус”, обясни вчера транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че близо до новия терминал ще се изгради железопътна платформа, а бъдещото трасе на влака ще се планира през следващите години. Московски заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на еврофондовете Томислав Дончев вчера направиха първа копка на новата отсечка на метрото от „Цариградско шосе” до летището. Дължината на трасето ще е 5 км и ще има 4 метростанции в кв. „Дружба”. За проекта е осигурено безвъзмездно финансиране от 110 млн. евро, а  36 млн. евро са предоставени от общината.

„В началото на 2015 г. столичани ще стигат от центъра до летището за около 15 минути и това ще им струва само левче”, обясни шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев. В проекта е заложен и строежът на малка жп гара, която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов” и „Искърско шосе”. От нея живеещите в южните и източните квартали на столицата ще могат да хващат влака за Пловдив. „Тя ще поеме функциите на сегашната автогара „Юг”, обясни инж. Братоев. По думите му по този начин ще се облекчи и трафикът в центъра. Ескалаторите на метростанцията при летището пък ще отвеждат бързащите за полетите до самия вход на новия пътнически терминал.

„Над 300 000 пътувания се осъществяват в метро всеки ден след пускането на втория лъч от „Надежда” до „Лозенец”, обясни Фандъкова. През март догодина започва строителството и на още една отсечка от метростанция „Цариградско шосе” - към бизнеспарка в кв. „Младост”. „Строителните работи по двете трасета трябва да приключат до края на 2014 г.” , обеща Фандъкова. Според предварителните изчисления с построяването им метрото ще превозва още 90 000 души на ден.

„През последните 3 години успяхме да построим цялото трасе от кв. „Обеля” до кв. „Лозенец”, разширихме първия метродиаметър и закупихме 18 нови влака. Това е причината да получим подкрепа от Европейската комисия за строителството на тези отсечки”, допълни Ивайло Московски. По думите му столичното метро е сред примерите, които дава Брюксел за успешно изпълнен европейски проект. Министър Московски обеща, че в момента, в който строителите слязат под земята, ще им подари икона на св. Иван Рилски, която държи в кабинета си, за да ги пази. Той изтъкна, че метрото  нямаше да е факт без подкрепата на всички институции и лично на премиера Бойко Борисов. Столичният кмет добави и че в момента се разработва транспортната схема на София, която да осигури от началото на следващата година по-добра връзка с вече изграденото метро.

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Гара Подуяне ще оживее ! Браво !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив