Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 21, 2014

Коментари: 1

Железопътните гари, макар да са ещо критично за устойчивия транспорт, заемат много място – особено в един град – с дългите си перони и коловози. Обърнете го вертикално и поставете гарите отвесно, наредете пероните и коловозите в една кула и ето ви един тон свободно пространство. Това е идеята зад тази „вертикална гара за високоскоростни вертикални влакове“, която буквално може да преобърне високоскоростната железопътна мрежа. Проектът заслужи „почетно споменаване“ в конкурса eVolo Skyscraper за 2014 г. Той изисква известно въображение и творческо мислене, за да си го представим, но със сигурност може да допринесе за едно вълнуващо бъдеще.

Сега, първо навярно се питате как ще накарате влака да върви вертикално и как ще стоят хората в него, без да изпаднат от местата си. Добър въпрос, но не се притеснявайте – британските дизайнери Кристофър Кристофи и Лукас Масараза имат решение. Трасетата за високоскоростните влакове работят с магнитни релси, които продължават нагоре по външната страна на кулата-станция. Вътре във влака има модулни пътнически отделения, които могат да се завъртат и се въртят около централна точка подобно на виенско колело, но отделенията в тях остават в хоризонтално състояние и пътниците си стоят изправени.

Тази вертикална станция е проект в контекста на мега-градовете и по идея може да се превръща в динамична структура, в която влакове пристигат и заминават постоянно. При толкова много пространство, освободено от тази транспортна кула откритоата земята около ЖП гарата може да се използва като парк юово пространство. Пътниците пристигат на гарата на нивото на земята и се издигат нагоре чрез асансьорите, за да достигнат до своето купе във влака, който пък е достатъчно голям за 10 пътници и предлага несравнима гледка към заобикалящия град. На покрива има градина, която придава завършек на кулата и служи като допълнително публично пространство.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Подобни проекти показват колко сме изостанали . Народът / 2 000 000 - 3 000 000 българи / не искат да разберат, че само заради местоположението на България не ги оставят да измрат от глад и тук да бъдат заселени хора, които знаят, че вече е ХІХ век .

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив