Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Фев 19, 2013

 

През март, за първи път в България, ще се проведе Национално състезание между монтажници на естествен паркет, организирано от Българската асоциация на професионалните паркетчии (БАПП). В тази връзка се срещнахме с г-н Филип Владиков, представител на новоучредената асоциация и управител на фирма „Фивекс Прожект“ ЕООД, за да ни разкаже подробности около идеята, подготовката и регламента на състезанието. За това, какви са ползите от подобно събитие и за трудностите по организацията, с които се сблъскват ежедневно.
 
Началото
 
Месец март 2012 година фирма „Фивекс Прожект“ ЕООД беше поканена за първи път, от българска страна, на Европейско състезание между паркетмайстори. От около 15 години състезания се провеждат в различни европейски държави. Историята на Европейската асоциация за подпомагане на монтажниците на паркет и подови технологии, която е организатор на европейските състезания, съществува повече от 17 години по идея на нейния
президент Хайнц Брем, който същевременно е член на борда на Central association parquet and flooring technology. И докато в почти всяка европейска държава съществуват национални сдружения, то в България едва в края на миналата година се учреди професионална организация, която да обедини и да изрази интересите на всички, които имат връзка с монтажа на естествен паркет: производители, монтажници, търговци и потребители.
 
Пропуските
 
За много хора монтажът на паркет е нещо елементарно. Минава обаче време след монтажа и паркетът се подува, деформира или се появяват фуги, а клиентите са недоволни. Причината да се случва това е неспазването на нормите и изискванията за монтажа, както и неправилната поддръжка. Сериозен проблем е, че част от монтажниците не познават изискванията или не ги спазват. Полагането на паркет изисква комплекс от знания: какъв тип е сградата, кога е строена, какви са замазките, здрави ли са, как могат да се укрепят, какъв тип лепила трябва да се използват, каква е влажността на въздуха и на замазките и т.н. Да не отваряме темата за безопасност на труда...
 
Необходимо е професионално обучение, което в момента в България няма къде да се получи.
 
Асоциацията
 
За съжаление, след промените, които приветствахме с големи надежди, се оказа, че тази професия е вече само на книга. Отразена е в класификатора на професиите, съществува в Министерството на образованието като програма за обучение, т.е. би следвало някъде да се учи, но на практика в нито един Строителен техникум, нито в Училищата по дървообработване в страната професията може да бъде изучена. Това доведе до ниско ниво на практикуващите я - те буквално няма откъде да получат необходимите им знания. За това решихме да учредим асоциация с основна цел осигуряване възможността за повишаване квалификацията на монтажниците. Друга наша цел е защитата на техните интереси. Защото, ако клиентът има проблем с паркета, без значение от причината, винаги монтажниците са виновни и няма кой да ги защити. Ние ще търсим ефективни средства за защита на техния труд. Има европейски норми и България, като член на ЕС, е задължена да ги спазва. Истината е, че у нас или не са познати, или никой не ги спазва, затова и една от целите на Асоциацията е да ги популяризира.
 
За да постигнем основните цели на Асоциацията са необходими съответните средства. Едно от тези средства е провеждането на подобно състезание.
 
При провеждането на състезанието ще можем да оценим нивото на нашата страна и на индивидуалните участници. Важно е да се знае, че тези състезания се провеждат обградени от грижите на сериозни фирми производители на продукти, засягащи естествените подови покрития от дърво. Като се започне от производители на замазки, грундове, паркети, декинг, лакове, масла и всички видове работни инструменти. Тук отварям скоба, за да вмъкна, че за съжаление у нас голяма част от монтажниците използват непрофесионални инструменти и не употребяват лични средства за безопасност, което води до некачествена изработка и риск за здравето. Искаме да наложим нормите, засягащи безопасността на труда.
 
Проблемите
 
Сивият сектор в нашия бранш е твърде висок и несъмнено удря по качеството на крайния продукт. Една от целите ни като Асоциация е да намалим нелоялната конкуренция и да въведем спазването на етичен кодекс. От друга страна потребителите трябва да бъдат сигурни в хората, които наемат за полагането на паркет. Бихме искали да въведем лицензиране: монтажниците да докажат уменията си и след като преминат обучение и изпити, да получат документ за съответна квалификация. А тези, които я нямат: или да не могат да упражняват професията, както между другото е по закон, или обществото постепенно да отказва техните услуги. За целта ще синхронизираме програмата за обучение с учебните програми на останалите членки на ЕС. По този начин ще осигурим по-големи възможности на членовете ни, включително упражняване на професията легално извън пределите на страната.
 
За състезанието в Румъния
 
В края на март 2012 година в Букурещ се проведе поредното Европейско състезание между паркетмайстори и фирма „Фивекс Прожект“ ЕООД имаше честта да представлява България за пръв път. От 11 участника от 9 държави успяхме да се класираме на 5-то място. Пето място в действителност няма - изключвайки трите първи, всички останали се класират на 4-то. Но тъй като аз участвах като съдия на състезанието, имах възможността да видя оценките на всички участници. Така, че успяхме да преценим реално къде сме и това ни амбицира да приложим опита в България.
 
За предстоящото състезание в България
 
За участие в състезанието имат възможност да кандидатстват всички монтажници на паркет. Управителният съвет на Асоциацията ще допусне 10 за участие поради ограниченото място. Всеки желаещ трябва да попълни форма за участие, в която се отбелязва трудовия опит, възрастта и.т.н. В Европа има възрастово ограничение 23 години, но за сега ние не го въвеждаме. Записването става в Асоциацията. Изпратили сме покани със съответните документи за участие до всички фирми в бранша. Пожелаваме си състезателите да бъдат представени от всички краища на страната ни.
 
Всеки отбор ще се състои от двама души: монтажник, който ще реди фигура от паркет, а вторият ще му помага със съвети и същевременно ще оценява другите отбори, без своя собствен.
 
Тъй като БАПП е част от европейските структури, главните арбитри, от които в крайна сметка ще зависи класирането, ще бъдат от чужбина – от Германия, Италия и Румъния. Съдиите притежават серификат от Европейската асоциация. Системата за оценяване е изключително строга, при която за различните умения и спазването на правилата се дават точки от 0-100.
 
Каква задача ще трябва да бъде изпълнена от участниците ще се разбере преди самото състезание. Никой от участниците предварително няма да има повече информация. Тя се дава следобед преди деня на състезанието, за да могат участниците да разгледат схемите, да изградят стратегия и на сутринта да бъдат готови да започнат.
 
Нашето желание е победилият на националното състезание да бъде изпратен, за сметка на Асоциацията, на следващото европейско състезание.
 
Състезанието в България ще бъде проведено в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР на 21 и 22 март 2013 - по време на изложението Българска строителна седмица и подкрепено от Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА.
 
Примерът
 
Някои реномирани производители, признати не само в Европа, в България все още не са толкова известни. Ще се радваме както на тяхната подкрепа, така и на възможността обществото да научи повече за тях. Миналата година в Румъния установихме, че в нашата сфера, не само, че не сме наравно с тях, но и сме сериозно изостанали. Румънците от 2 години имат специализирано училище, провеждат национални състезания от 4 години.
 
Мисията
 
През последните години все по-голямо значение придобива тенденцията за устойчиво развитие, като включително в България набира все по-голяма популярност и все повече привърженици. Съществува обаче заблудата, че купувайки паркет, само защото е произведен от естествен материал, правим жилищата си екологични. На пазара се предлагат паркети, произведени в Китай например, съдържащи формалдехид, който и след поставянето на паркета ни трови години наред. За съжаление съществуват търговски практики, които не осведомяват клиентите какво точно съдържат продуктите. В Европа изискванията за наличие на летливи вещества стават все по строги, в България тези изисквания все още не могат да намерят съответното отражение. Чрез своята дейност БАПП ще работи в посока да бъдат спазвани нормите, които ще осигурят по-качествен живот и по-добро здраве за нас, децата ни, внуците ни и на поколенията след нас.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

през
  
март
  
първи
  

българия

  
проведе
  
състезание
  
естествен
  

паркет

  
асоциация
  
бапп
  
връзка
  
фирма
  
„фивекс
  
прожект
  
около
  
подобно
  

 

  
2012
  
година
  
еоод
  
страна
  
европейско
  
между
  
провеждат
  
държави
  
монтажниците
  
европейските
  
състезания
  
съществува
  
години
  
същевременно
  
член
  
съществуват
  
края
  
миналата
  
имат
  
производители
  
монтажници
  
за
  
обаче
  
време
  
монтажа
  
клиентите
  
причината
  
нормите
  
изискванията
  
част
  
полагането
  
знания
  
замазките
  
могат
  
използват
  
труда
  
обучение
  
къде
  
съжаление
  
страната
  
професията
  
възможността
  
друга
  
значение
  
средства
  
спазва
  
целите
  
асоциацията
  
провеждането
  
състезанието
  
фирми
  
засягащи
  
паркети
  
инструменти
  
спазването
  
успяхме
  
място
  
участие
  
европа
  
румъния
  
участниците
  
преди
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив