Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 23, 2012

При търсенето на квартира роля играят различни фактори - локация, квадратура, обзавеждане, разположение и други особености на жилището. Семействата често предпочитат необзаведени апартаменти, тъй като имат известна покъщнина, която искат да използват. Това ги прави по-малко мобилни и намалява риска от предсрочно напускане на жилището, но пък има вероятност за други щети при наличието на деца и домашни любимци. Несемейните обикновено търсят обзаведени апартаменти, по-платежоспособни са, но са по-мобилни, а следователно – и по-несигурни наематели.

Човек пести много време от живота си, когато живее на правилното място. Много хора споделят, че не са готови да направят компромис най-вече с местоположението на дома си. За някои пък цената на наема е определяща. Друг важен фактор, който не бива да се пренебрегва, са съседите. Добре е човек да се поинтересува предварително дали има съседи, които създават проблеми, свързани например с често организиране на шумни празненства, упражняване на странна професия или хоби, отглеждане на екзотични животни и други.

Отношенията с хазяите също са от съществено значение. И двете страни по договора трябва да са коректни и добронамерени една към друга, за да има взаимно уважение и разбирателство до края на пребиваването. Всички промени и ремонти по време на престоя задължително се договарят с наемодателя, а накрая жилището трябва да се върне в приличен вид. При напускане, ако е необходимо, наемателите може да направят някои козметични подобрения по имота за своя сметка. За всеки случай те трябва да пазят всички разписки за сметките и наема, които са плащали, съветва адвокат Милена Миткова.

Има начини наемодателите да се застраховат предварително срещу некоректни наематели. Освен сключване на стандартен договор е необходимо наемателите да платят един депозит, още преди да се нанесат в имота, обяснява брокер Антон Илиев. Стандартно се предплаща един месечен наем и един депозит, който се съхранява до тяхното напускане. И ако всички сметки са платени и имотът е в добро състояние, чак тогава предварително платеният депозит се връща. Той обикновено е в размер на един месечен наем, но може да бъде и по-голяма сума. Добре е също партидите за ток, вода, парно да се прехвърлят на наемателите. Така по-трудно би се стигнало до неплатени сметки от тяхна страна.

За много хора наемането или даването под наем на квартира се превръща в безкрайно ходене по мъките. Използването на услугите на брокер или агенция вече е не само удобство, а и необходимост. Времето, което те спестяват, е много по-ценно от комисионната, която взимат. Задължение на брокера е да намери най-добрите оферти за своя клиент, съобразени с индивидуалните му изисквания. Той също така ще се погрижи сделката да се осъществи бързо и сигурно, за да се избегнат бъдещи проблеми и за двете страни.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив