Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юли 20, 2012

През първото полугодие на 2012 г. пазарът за недвижими имоти в Стара Загора отчита по-голям обем сделки спрямо същия период на 2011г. – разговор с Милен КАРАИВАНОВ, управител на агенция за недвижими имоти АУГУСТА гр.Стара Загора.

Повечето клиенти проявяват интерескъм ново строителство, при това в по-напреднал етап -след акт 14. При старото строителство определяща е локацията,етажа и състоянието на имота. В момента има възможност за закупуване на уникални имоти - апартаменти и магазини в идеалния център на града, до пешеходната зона,  които при възходящи цени никога не биха били предложени за продан. Панелни апартаменти се купуват само в краен случай, макар че някои от банките предлагат кредитиране на около 85% и за панелни жилища. Значително по-големият брой сделки се извършват на базата на банково кредитиране. Част от банките покриват над 90% от пазарната цена на имота, но се проявява повече предпазливост по отношение на доходите на клиентите.  

 Каква е посоката в цените на имотите?

 Цените на имотите остават почти същите като миналата година. Не се предвижда спад в цените на старото строителство. По-скоро очакванията са за леко повишаване на цените на новото строителство с 10-15% за централните зони на града. В момента се проектират няколко интересни сгради в Стара Загора и скоро започва пазарната им реализация. В момента е възможна покупка на качествено ново строителство в строеж на цени от 320-350 евро за кв.м. в кварталите и за 420-500 евро за кв.м в централната градска част. Разбира се от значение са вноските, етапа на строителство и кредитирането.Сградите ново строителство - около 40, които АУГУСТА  предлага, са на цената на строителя, без комисиона за купувача. По този начин интересът на клиентите е защитен. Отделяме доста сериозни средства за информация и реклама, но признавам, че най-удовлетворени се чувстваме, когато дойде човек, изпратен при нас с наша визитка от доволен наш клиент. Естествено това увеличава и отговорността и старанието. Определено мога да твърдя,че винаги сме успявали да намерим нужния имот на клиентите, които ни се доверяват. Нашата фирма работи успешно и с всички коректни колеги в региона.

 Има ли предпочитани типове имоти?

 Видима е тенденцията да бъдат предпочитани малки сгради до 5 етажа, като купувачите задължително изискват наличие на асансьор и в тях. Предимството е по-малък процент общи части и по-малко съседи, но пък за строителя е по-рентабилен строежа на по-големи сгради, жилищата в които са с по-ниска себестойност и съответно цените за купувачите са по-изгодни. Пазарът предлага в момента всички възможности - както малки бутикови сгради на подбрани места с по-висока стойност на жилищата, така и по-широкодостъпни жилища в големи сгради на по-ниска цена. Критериите на купувача днес са много високи. Имаше години, в които се купуваха имоти «на килограм», стига да е по възможностите на клиента и на последните етажи, на места без инфраструктура, с лоши изложения. Сега при по-високото предлагане и по-малкото търсене, сделките се случват само при оптималния вариант: добро качество на изгодна цена.

 Инвестицията в имот доходоносна ли е?

 Инвеститорите вече избягват да стартират строителство без предварително да е осигурена поне 70% от реализацията на жилищата на пазара и много прецизно изчисляват цените. Пазарът за строителите остава все още труден и рисков. Инвестицията в търговски обекти -магазини и офиси, носи една по-добра от банките доходност и доста от нашите клиенти, които закупуват имоти за инвестиция спряха да инвестират хиляди евра в луксозно обзавеждане на жилища, а предпочитат да закупят магазин или офис с цел отдаване под наем. По мои наблюдения доходността от офиси в момента е около 11% на годишна база. Нивата на наемите на жилища не са добри, особено в сравнение с предходни години, когато все още имаше достатъчно чужди специалисти в Стара Загора. Контингента чужденци, които обслужваме намаля с близо 80% и луксозните наеми са трудно постижими. Очакваме след октомври около 100-120 чужди специалисти за нов обект в региона.Това дава някакъв оптимизъм за края на годината, както и за следващата. На нива от 250-300 лв. е основното предлагане и наемане на апартаменти, като изискванията на клиентите се повишават. Това е съвсем нормално при високо предлагане. Търсят се жилища, ново строителство, климатизирани, газифицирани, със съвременни мебели. Голям процент от родителите на студенти и командировани дългосрочно в Стара Загора, предпочитат да закупят апартамент и след пет-шест години да го продадат, отколкото да плащат наем за такъв дълъг период,изпълнявайки максимата «По- добре заем, отколкото наем».

 Предимствата на вашата агенция:

 Нашата агенция предлага и услугата «управление на имоти»,като по този начин се ангажираме не само с помощ към клиента за избор на имот, подходящ за инвестиция, но и с неговата реализация под наем. В момента CITY MALL Стара Загора са ни възложили намиране на наематели за все още незаетите площи - БЕЗ КОМИСИОНА ЗА НАЕМАТЕЛЯ!!!

 Приключи и бумът на строителство на еднофамилни къщи в региона, масово се търсят апартаменти и това е нашият акцент сега.  Идеята за второ жилище е отложена за близко бъдеще, а проблемите с инфраструктурата не позволяват първото жилище да е целогодишно извън града. АУГУСТА ИМОТИ предлага 100% безплатно съдействие за кредитиране от банки като услугата не е обвързана с покупка на недвижим имот чрез нашата агенция.

Източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив