Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 1, 2012

Броят на регистрираните престъпления в София е равен на броя на регистрираните престъпления в цялата страна. Това са факти, които трябва да доведат до анализ и да се вземат необходимите мерки.”, казва Иван Мечков от БСП.

Брокерите на недвижими имоти много често се сблъскват с престъпността, лошата инфраструктура, бездомни кучета и неразрешимите проблеми на столичните квартали. Има няколко критерия, които потенциалният купувач изисква да бъдат спазени при закупуване на имот в София – да няма престъпност, да няма роми, да няма кучета, да има лесен и удобен транспорт до артериите на града, да е чисто и тихо, да има близки магазини, детски градини и училища. И всичко това на приемлива цена. Но, за съжаление, всички тези изисквания са почти или напълно неизпълними в различните части на града. Общото мнение е, че в крайните квартали на столицата положението е най-неприемливо. Но, ако разгледаме статистиките на престъпността в столицата, виждаме, че престъпност и други отрицателни фактори има във всеки квартал на София.  Но, в крайна сметка, човек си купува жилище, а не целия квартал.

Криминогенната обстановка в зони с компактно ромско население.
Гражданите от ромски произход неизбежно са свързвани с извършването на някаква престъпна дейност. Най-много роми има главно в кварталите "Орландовци", "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци", където освен трайно живеещите, има и голям приток на хора от страната, които живеят в тези зони без адресна регистрация. Полицията отчита увеличение на лицата от ромски произход, които пристигат в София от северозападна България. Ромите пребивават основно около големите пазари в столицата, където практикуват дребен бизнес – такива пазари са „Илиянци”, който е в близост до кв.”Надежда”, пазарът в кв.”Красно село”, Женският пазар, който е в непосредствена близост  както до идеалния център, така и до Централна гара, и др.


В никакъв случай не е вярно, че там където има роми е и най-висока престъпността. Мога да заявя най-отговорно, че престъпността в столицата е най-висока на територията на Шесто управление, на Седмо РУП, където е Студентски град, на Първо – в централната част. Но не бих казал, че в квартал „Христо Ботев“, където има концентрация на такива столичани, има по-висока престъпност“ , заявява комисар Валери Йорданов.


Наематели масово се отказват от апартаменти, ако в района има глутници бездомни кучета.
По данни на агенциите за недвижими имоти за последните шест месеца подобни откази са скочили драстично. Докато в началото на годината клиентите, които се отказват от предварително одобрени оферти, са били 4 на сто, сега всеки пети е готов да търси ново жилище далеч от опасните кучета. Заради няколко случая през последните години на нахапани в жилищните квартали, наемателите отказват да вземат жилища, около които се забелязват улични кучета. От агенциите за недвижими имоти отчитат, че 20% от сделките са провалени именно затова.


"Най-главните, които се притесняват, са млади семейства и млади хора, които се прибират вечер. Хората са притеснени за своята сигурност и дори ниска цена, добро качество на имота, преговори с наемодателя не са достатъчни, за да наемат този имот" - разрива Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.


Престъпленията в София през 2011 г. са били по-малко в сравнение с предходната година. Най- много са кражбите, като в две районни полицейски управления (3-то и 6-то) през миналата година се отбелязва ръст на това престъпление. Това показва справка от МВР,  по запитване на "Дневник", за броя регистрирани кражби, въоръжени грабежи и убийства в София за последните две години.


Най-много  престъпления има в шесто районно управление - 3534 за 2011 г. В границите на това РПУ са кварталите Борово, Красно село, Бъкстон и други. Най-малко те са в 8 РПУ (Дружба, Панчарево) - 1724.

Най-много въоръжени грабежи има в кварталите
Лозенец, Стрелбище и Иван Вазов, които влизат в границите на четвърто районно полицейско управление. Най-малко са в 1во и 8мо РПУ.

Най-много убийства през 2010 г е имало в кварталите на седмо РПУ (
Студентски град, Младост), като  тази тенденция продължава.


Но тези статистики са данни за престъпления, подадени от граждани в полицията, нека не забравяме, че съществуват множество „латентни” престъпления, такива, за които се премълчава.
Сред хората битува мнението, че крайните столични квартали - Люлин, Надежда, Обеля, Младост и пр. са епицентър на престъпността в София. Мнозина предпочитат южните квартали като Иван, Вазов, Стрелбище, защото са близо до центъра и разполагат с голям и подържан парк, както и  вилните зони – Бояна, Симеоново, заради чистия въздух. Но както видяхме в горепосочените данни, Иван Вазов и Стрелбище водят в класацията за квартали, жертва на въоръжени грабежи. А Бояна и останалите столични квартали в полите на Витоша наистина имат своите плюсове - чист въздух, зеленина, липса на малцинства, лъскави и нови жилищни сгради. Но освен, че са на доста високи цени, тези имоти са в обособени жилищни комплекси, които са прекалено застроени. Повечето от тях са със септични ями, без канализации, всичко наоколо се застроява, налягането на водата е нестабилно,а качеството на подаване на електричество е лошо. Улиците са разбити от багерите, а ако нямаш кола, е почти невъзможно да се придвижиш  до центъра, защото транспортът е ограничен и непостоянен.
Крайните софийски квартали, наричани „панелни пустини”  са сбити, претрупани с хора от всякакви раси, с магазини и сергии, но разполагат с широка транспортна мрежа, много училища и градини. Иначе казано – къде и как ще живееш на първо място зависи от това с колко пари разполагаш, на каква възраст си,  от какъв пол,  какви са семейното ти  положение, националността ти,  личните предпочитания и пр., и пр.  Но София-град и София-област си остават най-търсените дестинации за покупка на имоти, било то за лична употреба или като инвестиция. Все повече се строят нови и нови сгради във всички части на столицата, все повече хора идват да живеят тук. Този необратим процес на урбанизация налага някои непреодолими препятствия за купувачите на имоти, които имат прекалено високи изисквания за своя нов дом. И все пак, каквито хората, такъв и кварталът – т.е. от всеки човек зависи колко безопасно и приятно ще е за живеене в неговия квартал, било то и в голям столичен град като София.


Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

регистрираните
  
престъпления
  

софия

  
броя
  
вземат
  
иван
  
недвижими
  

имоти

  

престъпността

  
бездомни
  

кучета

  

квартали

  
няколко
  
имот
  
престъпност
  
роми
  
града
  
магазини
  
градини
  
училища
  
цена
  
изисквания
  
почти
  
части
  
крайните
  

столицата

  
други
  
квартал
  
човек
  
жилище
  
зони
  
ромски
  
произход
  
кварталите
  
ботев
  
голям
  
хора
  
живеят
  
полицията
  
около
  
пазари
  
такива
  
близост
  
най-висока
  
шесто
  
управление
  
седмо
  
студентски
  
град
  
първо
  
отказват
  
данни
  
агенциите
  
последните
  
били
  
години
  
млади
  
хората
  
2011
  
година
  
въоръжени
  
грабежи
  
убийства
  
най-много
  
районно
  
границите
  
най-малко
  
стрелбище
  
вазов
  
младост
  
столични
  
центъра
  
разполагат
  
бояна
  
въздух
  
имат
  
нови
  
жилищни
  
сгради
  
високи
  
прекалено
  
зависи
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив