Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 22, 2013

Коментари: 1

Когато даваме свой имот или собственост под наем, трябва да помислим какви гаранции можем да дадем на наемателя при подписването на договора. Те най-често са свързани с това, че договорът няма да се прекратява преждевременно и условията в него ще се спазват условията. Когато и двете страни са съгласни със споразуменията и се подпишат под тях, те автоматично стават закон, категорични са специалистите.

Брокер Десислава Щебетовска е на мнение, че всичко зависи от договора – ако е направен добре и е издържан юридически, в него трябва да има права и задължения и за двете страни. Тя допълва, че при искане от страна на наемателя договорът да не се прекратява преждевременно, може да се включат неустойки за наемодателя.

Освен всичко друго, наемодателят също може да има претенции за гаранция, че наемателят няма да напусне имота преди изтичането на съответния срок. Нужно е да се определи дали цената ще остане фиксирана или ще се променя според пазарните и наемни условия за момента в България. Като цяло трябва да се помисли сериозно преди имот да се отдаде под наем, особено за търговска цел, коментира Щебетовска.

Други експерти, като консултант Енчо Коринов, съветват да се уговори неустойка от страна на наемодателя в размер на 3 до 6 месечни наема, както и всички пропуснати ползи от страна на наемателя. В такъв случай не е добре за наемодателя да прекъсва преждевременно договора, казва в заключение Коринов.

От своя страна брокер Антон Илиев уточнява, че всичко зависи от бъдещите планове на наемодателя за недвижимото имущество. Ако се предвижда продажба на имота, е добре да има клауза в договора, която позволява на наемателя да остане в него до приключването на договора.

Илиев дава пример за сделка с магазин. При нея и наемателят, и магазинът му могат да бъдат продадени на купувач. Това дори повишава цената на имота. Брокерът препоръчва да се използват услугите на специалист при изготвянето на договор за наем.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

+1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив