Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 14, 2013

Замисляли ли сте се колко високо може да стигне човек в жилищна или офис сграда? Към настоящия момент около 500 и малко повече метра. Но в съвсем близко бъдеще асансьорите ще могат да издигат хората на височина от един километър – буквално в небето. Това може да стане факт и сега благодарение на нова технология за строителство на асансьори и лифтове.

Благодарение на нова фибро-карбонова технология асансьорите вече могат да издигат хората на километър височина – два пъти по-високо отпреди. Това означава, че човек ще може спокойно да се изкачи на най-високата сграда в света в момента – кулата Бурж Халифа в Дубай, висока 828 метра. Пробивът в асансьорната индустрия е с мащабите на революция и се дължи на суперздрав и лек кабел, направен от въглеродни нишки. Изобретението се нарича „Ултрароуп” (Ултравъже) и е дело на финландската корпорация „Коне”. Носещият механизъм е направен от четири фибро-карбонови ленти, уплътнени с пластмасов изолационен слой. Дебелината им е едва 4 мм. Материалът е по-здрав от стомана, но е седем пъти по-лек.

"Архитектурата върви към революционизиране на височината на сградите. Сградите с височина един километър вече не са мечта, те се превръщат в реалност. Един от сериозните проблеми на високите сгради са асансьорите. Сега те стигат височина от километър, но тенденцията е да стигат и по-нависоко, защото сградите стават все по-високи", обяснява Том Дайкхоф – специалист по градоустройство и архитектура.

В момента в света има построени или са в процес на строеж около 20 сгради, високи над 500 метра. Новата асансьорна технология ще позволи повечето от тях да бъдат оборудвани с ултрамодерни, високоскоростни асансьори. Кралската кула, която се строи в момента в Джеда, Саудитска Арабия, ще бъде висока над един километър и когато бъде открита през 2019 г., ще има асансьор, който ще издига посетителите от основата до върха й за по-малко от минута.

"Смятам, че това е най-големият единичен пробив в асансьорната индустрия от появата на безопасния асансьор преди 150 години. Високите сгради ще станат по-ефективни в енергийно отношение и ще привлекат много повече инвестиции, защото това е бъдещето", каза Антъни Ууд – изп. директор на Съвета по високо строителство и градска среда.

Технологията „Ултрароуп” се тества още от 2004 г. и вече е преминала успешно всички сертификационни изпитания в ЕС и САЩ. Фибро-карбоновите асансьорни кабели са показали висока енергийна ефективност, те използват 11% по-малко електроенергия от стоманените.

Освен финландците от Коне и други компании експлоатират фибро-карбоновата технология в строителството на небостъргачи. Същевременно американска компания планира да използва този материал за укрепване на асансьорите със стоманени кабели.


Източник: www.ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив